Hoppa till huvudinnehållet

Ny typ av stöd: Två miljoner kronor till dalsländsk kultur

Publicerad:
Not Quite i Fengersfors är en av tre dalsländska kulturaktörer som beviljats stöd från regionen.
Not Quite i Fengersfors är en av tre dalsländska kulturaktörer som beviljats stöd från regionen. Foto: Andreas Dagström

Värstra Götalandsregionens kulturnämnd har beviljat ett 60-tal aktörer treåriga verksamhetsstöd. Bland andra får Dalslands litteraturförening, Not Quite och Kulturbruket ta del av kakan.

Med start 2021 utlyser regionens kulturnämnd årligen sökbara, treåriga verksamhetsstöd för det fria kulturlivet i Västra Götaland. Tanken är att fler nya aktörer på så vis ska få stöd till sin basverksamhet.

”Ny och efterfrågad”

– Den här stödformen är ny och efterfrågad. Den ger möjlighet till basfinansiering och långsiktighet för verksamheterna. Såhär i post-coronatider när kulturen nystartar är det en mycket välkommen satsning, säger kulturnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) i ett pressmeddelande.

Nämnden tog emot sammanlagt 113 ansökningar, varav lite drygt hälften beviljades stöd. Potten uppgår till 32 miljoner kronor.

Ett tjugotal av mottagarna är självorganiserade konstnärer via kollektivverkstäder och intresseföreningar, så kallade centrumbildningar. Till denna kategori räknas bland andra Not Quite ekonomisk förening i Fengersfors, som får 650 000 kronor. Summan är visserligen lite mindre än vad föreningen hade ansökt om (800 000 kronor) men tillhör ändå de högre beloppen i listan.

Litteraturen får stöd

800 000 kronor får däremot Dalslands litteraturförening, som i sin tur hade begärt 1,1 miljoner kronor.

Kulturbruket på Dal i Mellerud får också en ansenlig summa, 600 000 kronor, men inte heller de fick hela sin ansökning beviljad.

Artikeltaggar

Dalslands LitteraturföreningFengersforsKonstKulturbruket på DalLitteraturNot Quite

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.