Hoppa till huvudinnehållet

Morbror till Selma Lagerlöf målade Gustavsforsmotiv

Publicerad:
Motiv med fiskare på sjö av Christoffer Wallroth.
Motiv med fiskare på sjö av Christoffer Wallroth. Foto: Tommy Lofgren

Gustavsfors kan vara en fin miljö för en landskapsmålare mitt bland vattnet, skogen och det speciella ljuset.

Det uppskattade säkert Christoffer Wallroth, en värmländsk bildkonstnär, som tidvis bodde i Gustavsfors i slutet av 1800-talet.

Han hade anknytning till orten och vid sina besök vistades han på Herrgården. Där bodde hans syster Julia, som var gift med brukspatron Johan Ekman.

På Nationalmuseum

Bo Malm äger två av hans målningar, andra hänger museer runt om i Sverige.

På Nationalmuseum finns två målningar. Det är Vattenfall i en bäck och Värmländskt landskap med såg och fors.

– Flera av hans målningar kan härledas till Gustavsfors och dess omgivningar, säger Bo Malm.

Han tycker att Christoffer Wallroth är väl värd att uppmärksammas. När Bengtsfors kommun skulle fira 50-årsjubileum skulle just Bo Malms två målningar visas i Folkets hus. Nu blev firandet inställt på grund av pandemin..

 Bo Malm, Gustavsfors, tycker att målaren Christoffer Wallroth borde uppmärksammas mer.
Bo Malm, Gustavsfors, tycker att målaren Christoffer Wallroth borde uppmärksammas mer. Foto: NWT ARKIV

Blev förvaltare

Christoffer Wallroth är också intressant ur ett annat perspektiv. Han var morbror till Selma Lagerlöf. Hennes syster Anna var gift med Carl-Johan Björkman.

Björkman utsågs efter giftermålet av brukspatron Ekman till bruksförvaltare i Gustavsfors. Ekman upplät Herrgården som bostad åt de nygifta. Giftermålet med Anna ägde rum på Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Bo Malm berättar i sin nyligen utkomna skrift om Gustavsfors brukshistoria hur det nygifta paret ankom till sin nya bostadsort.

"Efter bröllopet reste bröllopsparet från Mårbacka till Gustavsfors. Resan gick via Arvika, Christiania (Oslo) och Fredrikshald (Halden). På morgonen den 16 juli 1876 anlände de till Gustavsfors. De mottogs av Christoffer Wallroth som visade dem runt i deras nya hem. Därefter reste de till Lennartsfors för att hälsa på Johan och Julia Ekman."

Hela familjen Björkman ligger begravd på Torrskogs kyrkogård. Gravstenen restes och bekostades av Selma Lagerlöf.

I stället för tapet

Även på Mårbacka finns det spår av Christoffer Wallroth. I matsalen på en vägg har han gjort kolteckningar av de bostäder Selma Lagerlöfs syskon ägde.

I hennes böcker finns han också med. Han var förlagan till bland annat Patron Julius i Gösta Berlings saga och förekommer även i hennes böcker Ett barn memoarer och Mårbacka.

Målning från 1877 av Christoffer Wallroth med motiv från Gustavsfors, Tavlan var bröllopsgåva till Anna Lagerlöf.
Målning från 1877 av Christoffer Wallroth med motiv från Gustavsfors, Tavlan var bröllopsgåva till Anna Lagerlöf. Foto: Tommy Löfgren

Artikeltaggar

Bo MalmChristoffer WallrothGustavsforsKonstMårbacka NationalmuseumSelma Lagerlöf

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.