Hoppa till huvudinnehållet

Enhandskörde fem varv på Gotland Grand National

Publicerad:
Johan Edfeldt, från Tösse, gjorde i helgen sin 20:e start i Gotland Grand National.
Johan Edfeldt, från Tösse, gjorde i helgen sin 20:e start i Gotland Grand National. Foto: Fredrik Tacacho

Vältränad och med sikte på en framskjuten placering i debuten i 50 plus-klassen i Gotland Grand National. Då kraschade Johan Edfeldt tidigt i loppet och kämpade sig i mål med svullna handleder.

– Jag var väl förberedd och så straffades jag med det här efter 15 minuter, säger han.

Omgiven av enduroprofiler som åttafaldige GGN-mästaren Mats Nilsson och Fredrik Werner kom Johan Edfeldt i väg bra på Tofta skjutfält i fredags.

– Jag överlevde starten och kom iväg bra. På en lång raksträcka åkte Fredrik Werner förbi mig och då tog jag rygg på honom, säger Johan Edfeldt, som kör för Bengtsfors MCC.

En kvart in i loppet, från ingenstans, dök en förare upp på banan. Edfeldt körde rakt in i föraren, flög över styret och landade på sina handleder, som redan före kraschen var ömma efter olyckor tidigare under säsongen.

– Vänstra handleden svällde upp som efter ett getingstick. Jag tänkte bryta först, men körde med en hand större delen av tävlingen. Jag vann nog enhandsklassen i alla fall. Det är jobbigt nog att köra med två händer så det var tungt, säger han.

Vid första anblicken var det svårt att förstå varför föraren hade ramlat just där.

– Det var en fin raka på en åker, men sedan såg vi att det var några små stenar som låg på skrå, det var nog det han hade ramlat på.

Senare under loppet gjordes en omdragning av banan just där.

– Det var nog ett förrädiskt ställe.

Hade kraschen hänt på en mindre tävling hade Edfeldt packat ihop och åkt hem, men GGN är ingen vanlig tävling – speciellt inte för Johan Edfesldt som i år 20-årsjubilerade i tävlingen.

Johan Edfeldts vänsterhand svullnade upp ordentligt efter kraschen.
Johan Edfeldts vänsterhand svullnade upp ordentligt efter kraschen. Foto: Privat

Han mäktade med fem varv på den 22 kilometer långa banan. Tiden 3.12.34 räckte till plats 168 i klassen motion 50–59 år. Ett bakslag för Edfeldt då han hade höga förväntningar inför loppet.

– Jag känner mig mörbultad och förtvivlad faktiskt. Det här var mitt sämsta resultat någonsin i GGN. 2019 åkte jag in som 39:a, totalt otränad. Nu var jag ju väl förberedd!

Några dagar efter loppet är han fortfarande öm i handlederna och har svårt att greppa saker med vänsterhanden.

– Jag ska röntga händerna den här veckan.

Johan Edfeldt siktar på ytterligare 20:e starter i Gotland Grand National.
Johan Edfeldt siktar på ytterligare 20:e starter i Gotland Grand National. Foto: Fredrik Tacacho

Årets struliga lopp har inte avskräckt honom från framtida tävlingar på Gotland.

– Det är bara att ta nya tag. Jag ska nog köra 20 år till.

Mats Nilsson vann klassen, med sex varv på strax över tre timmar.

Elitklassen vanns för andra året i rad av Mikael Persson från Karlskoga EK. Han var knappt fyra minuter snabbare än tvåan Albin Elowson, FMCK Skövde.

Matilda Huss vann damklassen, två minuter före Sandra Karlsson, MCK Hallandia.

Johan Edfldt hade sällskap av flera andra Bengtsfors MCC-åkare i GGN. Kristian Nilsson slutade på plats 283 i klassen motion 40–49 år, Tony Roll slutade på plats 380, Niklas Magnusson kom på plats 410 och Leo Mellgren var 461:a i samma klass. Pär-Anders Olsson var 312:a i klassen motion 15–29 år, Josef Klevenmark slutade på plats 338 i samma klass.

Artikeltaggar

EnduroGotland Grand NationalGotlands Tofta

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.