Hoppa till huvudinnehållet

Glashusstriden har nått vägs ände – bara vite och rivning återstår

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Ett av glashusen på Henriksholm, det längst upp vid herrgården, har tillstånd sedan många år tillbaka och berörs inte av det aktuella beslutet.
Ett av glashusen på Henriksholm, det längst upp vid herrgården, har tillstånd sedan många år tillbaka och berörs inte av det aktuella beslutet. Foto: Inger Larsson

Länsstyrelsen upphävande av strandskyddsdispensen för glashusen på Henriksholm i Ånimskog har efter många turer vunnit laga kraft. Sista spiken i kistan sattes av Mark- och miljööverdomstolen när den avslog fastighetsägarens begäran till prövning.

– Glashusen har nått vägs ände. Jag ser inga möjligheter för fastighetsägaren att överklaga beslutet igen, åtminstone inte i Sverige, säger Sofia Karlsson (S), ordförande för bygg- och miljönämnden.

Processen har dragits så långt det går inom ramen för vårt rättsväsende. Slutorden sattes på pränt då Mark- och miljööverdomstolen lät meddela att fastighetsägarens begäran om prövning inte beviljas. Beslutet innebär att länsstyrelsens upphävande av den strandskyddsdispens som Åmåls kommun tidigare beviljat vinner laga kraft.

– Då blir det tal om vite, säger Sofia Karlsson.

Kommunen har avvaktat

Ett färdigt beslut angående detta ligger klart hos Åmåls kommun sedan förra sommaren, men har legat på is sedan fastighetsägaren valde att driva saken vidare så långt det gick.

Vitet uppgår till 5000 kronor per byggnad för varje påbörjad månad. Från början, 2017, fanns det fem glashus på Henriksholm. Ett hus uppe vid herrgården fick strandskyddsdispens redan vid första prövningen och ett vid Kristallviken på öns södra ände har tagits bort.

Glashusen på Henriksholm stryks: "Olämpligt"

Beslutet nu gäller resterande tre hus, som Åmål kommun beviljade strandskyddsdispens för i juni 2020. Dispensen gällde för perioden april–september, under övriga månader skulle byggnaderna förvaras på icke strandskyddat område.

Anmälan om dass

I september 2020 inkom en anmälan om att fastighetsägaren, utan bygglov och given dispens, hade låtit uppföra ett utedass i anslutning till glashusen. Bygg- och miljönämnden uppmanade fastighetsägaren att ta bort toaletten direkt, men byggnaden blev kvar.

Kort efter anmälningen och uppmaningen beslutade länsstyrelsen att upphäva bygg- och miljönämndens beslut om strandskyddsdispens.

Ärendet överklagades till mark- och miljödomstolen som gick på länsstyrelsens linje, samt Mark- och miljööverdomstolen, som inte prövar.

Nu återstår att se hur länge glashusen och dasset blir kvar.

Kommer ni att åka ut och inspektera platsen?

– Ja, så kommer det att bli, naturligtvis. Det ingår i miljöenhetens uppdrag, säger Sofia Karlsson.

När nästa kontroll ska genomföras är däremot oklart.

Nu bildas ett nytt företag för glashusen

Artikeltaggar

Bostad och byggenHenriksholmSofia Karlsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.