Hoppa till huvudinnehållet

Säffle SK – en Dalslandspräglad seriesegrare: ”Riktigt hög nivå hela tiden”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Jakob Hedborg kan se tillbaka på en succéartad säsong, både för egen del och för Säffle SK.
Jakob Hedborg kan se tillbaka på en succéartad säsong, både för egen del och för Säffle SK. Foto: Carolina Schützer

Säffle SK har bara tappat fyra poäng den här säsongen och är med tre omgångar kvar redan klart för division 2. Hög nivå i alla led ligger bakom framgången, menar Åmålskillen Jakob Hedborg, en av lagets bärande spelare.

– Vi har haft en väldigt bra inställning i gruppen, säger han.

Åmålskillen Jakob Hedborg, 22, har varit en av de bärande spelarna i Säffle SK hela säsongen, men när det väl skulle avgöras borta mot Köping FF i söndags åkte han på en skada och tvingades utgå i slutet av den första halvleken, vid ställningen 1–0 till Säffle.

– Jag sträckte mig efter en boll och då brast det direkt. Det var baksida lår som gav sig så det blir rehab ett tag nu, säger han.

Hedborg fick följa den spännande upplösningen från sidan.

– Klart man var nervös, men det räckte ju med en poäng.

”Det var en lång, men rolig bussresa hem med mycket sång och skratt. Sedan var alla trötta så vi får fira mer efter serien.”

Segern var dock aldrig i fara – vilt jubel utbröt när Emil Eldh satte spiken i kistan med sitt 3–1-mål på stopptid. För första gången på 32 år spelar Säffle division 2-fotboll nästa säsong.

– Det var en lång, men rolig bussresa hem med mycket sång och skratt. Sedan var alla trötta så vi får fira mer efter serien.

Serieseger, var det något du trodde på inför säsongen?

– Jag kände väl att truppen var fantastiskt bred med väldigt bra spelare, men serieseger med fyra matcher kvar trodde man väl inte.

När började ni känna att det kunde räcka hela vägen?

– Jag har inte tänkt på det så mycket, det har varit match för match. Många andra lag har varit med där uppe länge, som Syrianska Eskilstuna och FBK Karlstad.

Varför vinner ni serien?

– Vi har haft en väldigt bra inställning i gruppen, samtidigt som nivån på träningar och allt sånt har varit riktigt hög nivå hela tiden.

Det visade sig vara rätt val att ta med guldhattarna till bortamatchen i Köping. Säffle SK vinner division 3 västra Svealand.
Det visade sig vara rätt val att ta med guldhattarna till bortamatchen i Köping. Säffle SK vinner division 3 västra Svealand. Foto: Säffle SK

Det har bara gått två år sedan sammanslagningen mellan SK Sifhälla och Säffle FF. Samarbetet har uppenbarligen fallit väl ut. Klubben är välfungerande, med många eldsjälar kring laget, menar Hedborg.

– Jag vill verkligen lyfta alla runt omkring laget.

Nya tränaren Edin Mesic från Åmål, som hämtades in från Bengtsfors IF inför säsongen, har också stor del i framgången, menar Hedborg.

– Han har betytt extremt mycket. Jag har aldrig träffat någon som lägger ner så mycket tid på allt.

Redan nu står det klart att succétränaren fortsätter även över nästa säsong.

Ut på kanten

Mesic inträde i klubben innebar också en ny roll för Hedborg. Efter flera säsonger på Säffles innermittfält flyttades han ut på kanten. Därifrån har det blivit sju mål på 17 matcher den här säsongen.

– Det var helt nytt för mig, men det har gått bra. I början var det lite ovant, men sedan har jag spelat in mig mer och mer.

”Jag känner att jag verkligen vill ge det en chans. Jag känner mig hemma i Säffle och vill fortsätta i klubben.”

Jakob Hedborg lämnade IFK Åmål för Säffle FF redan som 15-åring. Bortsett från tre studieår i Halmstad har han varit klubben trogen under junior- och seniortiden.

På grund av skadan han ådrog sig mot Köping räknar Hedborg inte med spel i de tre återstående matcherna i år. Han siktar redan på nästa säsong i stället – i division 2.

– Jag känner att jag verkligen vill ge det en chans. Jag känner mig hemma i Säffle och vill fortsätta i klubben.

Tolv dalslänningar

Jakob Hedborg är en av flera Dalslandsspelare i årets Säffletrupp.

När tränaren Edin Mesic värvades in inför årets säsong följde fyra av Bengtsfors IF:s bärande spelare med: Linus Johansson, Jonas Alfredsson, Victor Remneland och Christoffer Sandström, som dock är från Ed.

Ytterligare tre Åmålskillar anslöt inför säsongen: Hassan Al-Dousari och Sebastian Plate från IFK Åmål och Anton Staf från IF Viken, och plötsligt hade Säffle SK tolv dalslänningar i truppen, även om Plate sedan fortsatte till Viken i somras.

Sedan tidigare fanns Bengtsforsbördige ytterbacken Edvin Pettersson och Åmålskillarna Marcus Börjesson och Benjamin Rehnlund i truppen.

Artikeltaggar

Bengtsfors IFDivision 3 västra SvealandEdin MesicFotbollIF VikenIFK ÅmålJakob HedborgSäffleSäffle SKÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.