Hoppa till huvudinnehållet

Stor uppslutning när Edsleskog firar 801-årigt påvebrev

Publicerad:
Sommarens satsning på guidade visningar var ett test om medeltidshistoria kan locka besökare och testet föll onekligen väl ut. Stora skaror historieintresserade människor kom till Edsleskog.
Sommarens satsning på guidade visningar var ett test om medeltidshistoria kan locka besökare och testet föll onekligen väl ut. Stora skaror historieintresserade människor kom till Edsleskog. Foto: Karin Olsson

Biskop Sören Dalevi är en av de medverkande när Edsleskog på torsdag uppmärksammar ett 801-årigt påvebrev.

Cirka 65 utvalda gäster kommer för att se en ny historisk utställning i prästgårdsflygeln, höra mer om utgrävningarna av den stora, medeltida tegelkyrkan och prata framtid. Förhoppningen hos arrangörerna är att Edsleskog ska bli ett besöksmål för historieintresserade.

Den 4 november 1220 undertecknade påven Honorius III ett brev till biskop Bengt i Skara, där Edsleskogs bygdehelgon sankt Nicolaus, den mördade prästen Nils, omnämns. Det är det äldsta bevarade dokumentet som berör Edsleskogs märkvärdiga tegelkyrka.

800-årsjubileet av detta påvebrev skulle uppmärksammas stort i Edsleskog den 4 november 2020, men när Västra Götalandsregionen skärpte coronarestriktionerna mindre än en vecka innan, ställdes programmet in.

Nu blir det i stället 801-årsfirande på torsdag, den 4 november.

Det var snopet förra hösten, men Gerhard Jansson, ordförande för Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund och en av arrangörerna bakom jubileet, tror inte att förseningen är av ondo.

– Det kanske var lika bra. Nu vet vi mer efter sommaren och programmet i år är mer intressant, säger han.

Kvitto på intresset

Arkeologerna på Lödöse museum har hunnit gräva en tredje gång och samlat mer historiskt material. Inte minst blev publiktillströmningen under sommarens utgrävning ett kvitto för arrangörerna på att det är möjligt att skapa ett besöksmål kring Dalslands och sydvästra Värmlands medeltidshistoria.

Det är ett omfattande jubileumsprogram som har satts samman. Jubileet är inte öppet för allmänheten utan genomförs av Åmåls kommun och Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund med Leaderstöd för särskilt inbjudna gäster.

Arrangörerna hade hoppats på 50 deltagare, men förhoppningarna överträffades och cirka 65 personer är anmälda.

– Det är tänkt att vi ska få en fortsättning efter den förstudie som gjorts och vi har bjudit in personer som vi tror vi kan behöva hjälp från om vi ska jobba vidare, säger Gerhard Jansson.

Kan vara till hjälp

Bland gästerna märks bland andra Conny Brännberg (KD), som är ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Förutom från Västra Götalandsregionen, finns representanter från grannkommunerna och från olika myndigheter. Det kan vara personer som har möjlighet att ge ekonomiskt stöd, men också personer som kan vara behjälpliga med sin kunskap.

– Vi vill borra oss vidare i Dalslands medeltida historia, säger Gerhard Jansson.

En av huvudattraktionerna under torsdagen är förhandsvisningen av en ny utställning om Edsleskogs gamla kyrka, helgonkulten och utgrävningarna, som har byggts i prästgårdens västra flygel, där församlingshemmet tidigare låg. Utställningen kommer att officiellt invigas nästa sommar.

Utanför är kyrkoruinen på nytt övertäckt, men yttermåtten har markerats för att göra det tydligare hur stor kyrkan var.

Merparten av programmet äger sedan rum nere i den nutida kyrkan.

Fler utgrävningar

Michael Karlsson (S), kommunalråd i Åmåls kommun, och Sara Vogel-Rödin, kulturchef i Åmåls kommun, tar emot tillsammans med Gerhard Jansson, som också tillsammans med projektledaren Johan Abenius kommer att prata om utvecklingen av ett besöksmål och om behovet att få veta mer om Dalslands medeltid.

Planerna för besöksmålet är inte någon storsatsning för många miljoner, utan tanken är att till att börja med pröva sig fram i liten skala och att försöka få till fler utgrävningar för mer kunskap.

Gerhard Jansson nämner Dalaborg som har grävts ut tidigare, men skulle kunna vara aktuell på nytt.

– Utgrävningar i dag kan med moderna metoder få fram så mycket mer kunskap.

Avslutar med bön

Sara Risberg, docent vid Riksarkivet/Svenskt Diplomatarium, kommer att prata om påvebrevet från 1220. Anton Lazarides och Anna Beckman från Lödöse museum ska redogöra för tre års utgrävningar i Edsleskog. Biskop Sören Dalevi har en programpunkt om kyrkans kulturarv.

Jubileumsprogrammet avslutas med vesper, då Åmåls församling och den katolska församlingen leder en aftonbön i medeltida anda.

Artikeltaggar

ArkeologiDalslands fornminnes- och hembygdsförbundEdsleskogEtik och religionGerhard JanssonHistoriaLödöse museumSamhälleSören DaleviTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.