Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Goda möjligheter till inflytande i Åmåls kommun

Publicerad:
Insändarskribenterna har goda erfarenheter av hur schemaläggningen gått till. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter den senaste tidens insändare angående dålig arbetsmiljö för vårdpersonal i Åmåls kommun vill vi på Åkarevägens gruppboende ge vår syn på saken.

Den största stötestenen tycks vara arbetstidens förläggning. I vår arbetsgrupp har dock processen med schemaläggning varit väl fungerande. Vi har haft stort inflytande under hela arbetets gång.

Första steget var, att tillsammans med enhetschef, gå igenom bemanningsbehovet för dygnets alla timmar under en vecka. Uppgifterna lämnades, tillsammans med förslag och ”önskemål” om hur schemat ska se ut i stora drag, till den centrala schemaläggaren. Därefter har han, i samråd med enhetschef, tagit fram ett schema utifrån arbetstidslagstiftning, behov, resurser och även beaktat personalens åsikter, till exempel dag-/kväll-veckor för att undvika att komma undersövd till jobbet.

Schemat lämnades sedan över till personalgruppen för översyn och vi fick lämna synpunkter och förslag till förbättringar. Detta togs sedan upp på APU och schemat finjusterades tills alla var nöjda. Hela tiden med brukarnas behov satt i fokus.

Vi vet inte hur det går till på andra arbetsplatser. Ett tips från oss på Åkarevägen är att lägga energin på att komma med konkreta förslag till lösningar hur arbetstiden skall förläggas, så det blir så bra som möjligt för alla.

Tillsammans kan vi skapa en bra arbetsmiljö som lockar människor till att vilja arbeta i vården, det är ju trots allt det bästa arbetet man kan ha!

Ann-Louise Sandström Karlsson, Kristina Lindström, Magnus Pettersson, Michael Andrén

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls kommunInsändareLSSvälfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen