Hoppa till huvudinnehållet

Lucköppning utan luckor i årets lokala kalender

Publicerad:
Så här ser den ut, Åmåls julkalender 2021. Som vanligt är det konstnären Annica Hedborg från Ånimskog som målat motivet. I år pryds kalendern av en tomteparad som drar fram mellan gästhamnen och gamla kyrkan i Åmål. Bokhandlaren Jürgen Picha, centrumutvecklaren Ulrika Abrahamsson och Roar Strömsheim, ordförande i Åmål Handel, presenterade i veckan den nya kalendern.
Så här ser den ut, Åmåls julkalender 2021. Som vanligt är det konstnären Annica Hedborg från Ånimskog som målat motivet. I år pryds kalendern av en tomteparad som drar fram mellan gästhamnen och gamla kyrkan i Åmål. Bokhandlaren Jürgen Picha, centrumutvecklaren Ulrika Abrahamsson och Roar Strömsheim, ordförande i Åmål Handel, presenterade i veckan den nya kalendern.

Åmåls julkalender 2021 håller på att färdigställas. I år kommer luckorna att ersättas av en text på baksidan som presenterar respektive dags erbjudande.

– Många tycker att bilderna är så fina så att de vill spara dem, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun.

För åttonde året i rad släpps en lokal julkalender i Åmål, för att stärka den lokala handeln.

Som traditionen bjuder är det konstnären Annica Hedborg från Ånimskog som ligger bakom motivet på julkalendern. Årets målning föreställer en tomteparad som tågar genom ett snöigt vinterlandskap mellan gamla kyrkan och Åmåls gästhamn.

– Motivet ska vara någon mötesplats i Åmål, har vi sagt. Annars får Annica fria händer, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun.

Till skillnad från tidigare års kalendrar innehåller årets inga luckor. Luckorna har ersatts av en text på baksidan som förmedlar varje dags erbjudande i en specifik butik.

– Det har visat sig att det är många som tycker att bilderna är så fina så att de vill spara dem. Därför har vi valt att göra så här i år, säger Ulrika Abrahamsson.

Flera olika butiker och restauranger döljer sig bakom årets ”luckor”.

– Vitsen är att vi vill få ut folk till butikerna, säger Ulrika Abrahamsson.

Upplagan är som tidigare år 500 exemplar och kalendern kommer att säljas på flera platser runt om i Åmål. Liksom förra året kommer allt överskott från kalenderförsäljningen att gå till Åmåls djurpark, som sköts av Rickard Karlsson.

– Många tyckte att det var en bra grej att stötta djurparken och Rickards arbete där, så därför valde vi att stötta det i år igen, säger Ulrika Abrahamsson.

Julkalendern produceras av Åmåls bokhandel i samverkan med Åmåls handel och Åmåls kommun.

Annica Hedborg ligger som vanligt bakom motivet på julkalendern.
Annica Hedborg ligger som vanligt bakom motivet på julkalendern. Foto: Annica Hedborg

Parallellt med julkalendern fortsätter planerandet av Åmåls julmarknad – den största på flera år. Ett stort antal knallar har anmält sitt intresse för marknaden den första advent.

– Det kommer att bli fler än 30 utställare, säger Roar Strömsheim, ordförande i Åmål Handel.

Utställarna, varav många kommer utifrån, kommer bland annat att erbjuda godis, korv och blommor. Även flera lokala UF-företag kommer att saluföra sina produkter på julmarknaden, som kommer att vara utspridd i centrala Åmål.

Flera lokala föreningar kommer att medverka. Åmåls Ridklubb och Åmåls djurpark kommer till exempel att höja mysfaktorn med djurens hjälp.

Det står även klart att butikerna kommer att avtäcka sina skyltfönster för den klassiska skyltsöndagstävlingen i samband med julmarknaden. Och tomten kommer att vara på plats för att samla in barnens önskelistor.

– Vi har beställt tre centimeter pudersnö också, så det kommer att bli riktigt mysigt, säger Jürgen Picha på Åmåls bokhandel.

Artikeltaggar

Åmål handelÅmåls centrumÅmåls kommunAnnica HedborgHandelJulJulmarknader

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.