Hoppa till huvudinnehållet

Regionrådet om Edsleskog: ”Kommit långt ur besökssynpunkt”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Conny Brännberg (KD), regionråd och kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen, fick en guidad tur i Edsleskog av Johan Abenius, projektledare för förstudien om hur man kan ta till vara på Edsleskogs gamla kyrkmiljö.
Conny Brännberg (KD), regionråd och kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen, fick en guidad tur i Edsleskog av Johan Abenius, projektledare för förstudien om hur man kan ta till vara på Edsleskogs gamla kyrkmiljö. Foto: Fredrik Tacacho

Utgrävningarna i Edsleskog utgör en viktig del när det gäller att utveckla natur- och kulturturismen i norra Dalsland, menar Conny Brännberg (KD), regionråd och kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

– Nu gäller det bara att få ihop det här på ett bra sätt, säger han.

Västra Götalandsregionens kulturnämnd har beviljat totalt 32 miljoner kronor i stöd för att stärka kulturlivet i hela regionen. Av dessa går cirka två miljoner till Dalsland årligen under tre år.

Torsdagens besök i Edsleskog utgjorde en del i Conny Brännbergs tvådagarsturné i Dalsland, med besök hos flera aktörer som nyligen tilldelats pengar från Västra Götalndsregionen. Under onsdagen besökte han Stenebyskolan, Halmens hus i Bengtsfors och Not Quite i Fengersfors.

– Dalsland har många fantastiska verksamheter inom kulturen och jag ser även en spännande utvecklingspotential. Det finns mycket nytänk och entusiasm bland de verksamma här som är viktig att ta vara på, säger Conny Brännberg.

Conny Brännberg hade bjudits in till torsdagens högtidlighållande av påvebrevets årsdag.
Conny Brännberg hade bjudits in till torsdagens högtidlighållande av påvebrevets årsdag. Foto: Fredrik Tacacho

Besöket i Edsleskog handlade dels om att närvara på 801-årsfirandet av påvebrevet, dels att samtala kring ortens utvecklingspotential när det gäller natur- och kulturturism. Med både naturen och kulturen som resurser har norra Dalsland en stor potential för turism, menar Conny Brännberg.

– Intresset för pilgrimsvandringar har ju ökat, speciellt nu under pandemin, och de här utgrävningarna gör ju att intresset för att komma hit ökar. Nu gäller det bara att få ihop det här på ett bra sätt.

Hur ser regionen på att stötta fortsätta utgrävningar i Edsleskog?

– Det är mer en akademisk fråga. Hur intressanta fynden är och vad arkeologerna säger. Ur besökssynpunkt har man ju kommit långt. Utgrävningarna under de senaste somrarna har skapat ett stort intresse.

Conny Brännberg nämner exempelvis utgrävningarna i Varnhem, som resulterat i Kata gård, som ett föredömligt exempel på hur man skapa intresse kring ett kulturarv.

–Intresset för att möta de här kristna vikingarna där har varit enormt. Intresset för natur och kulturarv ökar i Sverige.

Johan Abenius i samtal med Conny Brännberg. I bakgrunden syns prästflygeln, som rymmer den nya utställningen om medeltidskyrkan.
Johan Abenius i samtal med Conny Brännberg. I bakgrunden syns prästflygeln, som rymmer den nya utställningen om medeltidskyrkan. Foto: Fredrik Tacacho
Regionnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) besökte i onsdags Halmens Hus i Bengtsfors. Föreningens ordförande Lotta Eurén berättade om den legendariska halmslöjderskan Maja-Lena som gestaltats i form av en docka på Halmens Hus.
Regionnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) besökte i onsdags Halmens Hus i Bengtsfors. Föreningens ordförande Lotta Eurén berättade om den legendariska halmslöjderskan Maja-Lena som gestaltats i form av en docka på Halmens Hus. Foto: Conny Hultgren

Artikeltaggar

Conny BrännbergEdsleskogEtik och religionJohan AbeniusTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.