Hoppa till huvudinnehållet

JNM-brons för Oscar från Åmål: ”Totalt sett är jag nöjd”

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Oscar Svanström (längst till höger på prispallen) tog brons i 66-kilosklassen vid JNM i styrkelyft. Martin Ngyuen från Sverige blev tvåa och Tenho Talvensari från Finland tog guld.
Oscar Svanström (längst till höger på prispallen) tog brons i 66-kilosklassen vid JNM i styrkelyft. Martin Ngyuen från Sverige blev tvåa och Tenho Talvensari från Finland tog guld. Foto: Privat

Det blev en bronsmedalj för Oscar Svanström från Åmål i junior-NM i styrkelyft, som avgjordes i Borgnäs i Finland under helgen.

– Jag är nöjd med vad jag presterade, säger 19-årige Svanström.

Oscar Svanström tävlar för Säffle Atletklubb och är en av landets största talanger i styrkelyft. Han började med sporten när han följde med pappa Mikael Svanström till träningslokalen.

Oscar har sedan tidigare ett brons i ungdoms-VM från 2019, då mästerskapet avgjordes på hemmaplan i Helsingborg. Som 19-åring är han förstaårsjunior.

Stora meriter

Men Oscar Svanström har redan stora meriter i juniorklassen sedan tidigare och i helgen som gick presenterade han Sverige i nordiska juniormästerskapen.

Svanströms resultat i 66-kilosklassen i Borgnäs i Finland blev 177,5 kilo i knäböj (personligt rekord med 10 kilo), 87,5 kilo i bänkpress och 215 kilo marklyft (pers med10 kilo). Totalresultatet blev 480 kilo, som var personligt rekord med 15 kilo, räckte till en bronsmedalj.

Oscar Svanström har redan tränat styrkelyft i många år.
Oscar Svanström har redan tränat styrkelyft i många år. Foto: Privat

Tenho Talvensari från Finland vann överlägset på 545 kilo och tvåa slutade Martin Ngyuen från Sverige på 505 kilo.

Att Oscar Svanströms bänkresultatet stannade på 87,5 kilo berodde på en alltför optimistisk höjning till 95 kilo i andra lyftet, vilket tyvärr visade sig bli allt för tungt.

– Jag är missnöjd med bänkpressen. Men i knäböj och marklyft fick jag ut allt vad jag hade för dagen. Så totalt sett är jag nöjd. Jag kunde inte riktigt rå på Martin den här gången.

Nästa tävling för Oscar Svanström är JSM i Nässjö om 14 dagar. Förra året slutade Svanström tvåa i JSM och nu är målet en ny pallplats.

Oscar Svanström, tävlande för Säffle AK, siktar på JSM-guld härnäst. Förra vintern var det svårt att hitta träingslokaler och Oscar körde en del på utegym.
Oscar Svanström, tävlande för Säffle AK, siktar på JSM-guld härnäst. Förra vintern var det svårt att hitta träingslokaler och Oscar körde en del på utegym. Foto: Rasmus Isaksson

– Jag siktar på att nå pallen och förstås så högt som möjligt. Men jag vill förbättra mig jämfört med NM, främst i bänkpress men också i totalen. Sen får vi se hur långt resultatet räcker. Det har kommit upp en del nya motståndare som är starka.

Igång som vanligt

Fjolårets säsong blev ju delvis spolierad för alla på grund av coronan och årets JSM har skjutits på framtiden. Mästerskapet skulle enligt de ursprungliga planerna ha avgjorts i augusti.

– Verksamheten är igång igen som vanligt i Säffle AK. Ännu så länge ligger de lokala tävlingarna på is, men de lite större tävlingarna har blivit av. Det blir säkert fler och fler tävlingar framöver, säger Oscar Svanström som absolut ska satsa vidare på styrkelyft.

Artikeltaggar

FinlandOscar SvanströmStyrkelyftSäffle AKÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.