Hoppa till huvudinnehållet

Marit har fixat frisyrer i 50 år: ”Revolution när kruspermanenten kom”

Publicerad:
Marit Svantesson summerar över 50 år som frisör med en utställning i salongens skyltfönster. Marits intresse för frisöryrket väcktes tidigt och hennes första ”kunder” var hennes egna dockor. Foto: Liselotte Lans

Ett collage med bilder i salong Mari-Nettes skyltfönster i Åmål får förbipasserande att stanna till och titta lite extra.

Salongens ägare, Marit Svantesson, har friserat sina kunder i 51 års tid och visar lite återblickar.

Marit Svantesson hade tänkt ha ett 50-årsjubileum i fjol, men det blev framflyttat ett år.

– Jag började 1970 som elev hos Chic damfrisering här i Åmål, berättar Marit Svantesson. Fast egentligen började jag ju ännu tidigare i och med att jag även gjorde praktik en dag i veckan under tiden jag gick i åttan och nian.

Eller, om man ska backa ännu längre bakåt, Marit ”höll på att slita håret” av alla sina dockor då hon var barn.

Ullkardan och fårsaxen, till höger, fick Marit Svantesson då hon som ung började arbeta som damfrisör.
Ullkardan och fårsaxen, till höger, fick Marit Svantesson då hon som ung började arbeta som damfrisör. Foto: Liselotte Lans

– Hahaha, skrattar hon. Jag var hård mot dockorna. Och framtidsplanerna var ju att bli frisör, eller kontorist som min mamma var. Men det var tur jag inte blev det sistnämnda.

Lika roligt

Marit Svantesson säger att hon fortfarande tycker att det är lika roligt att gå till jobbet som när hon en gång började. Och då måste ju yrkesvalet ha varit helt rätt.

– Annars fixar man inte det här jobbet, menar hon.

Efter elevtiden jobbade hon på salong Lasse-Maja på Lunnegatan, därefter följde många år på Vänersborgsvägen och 1998 köpte Marit Svantesson Chic.

Inredning till fängelse

Den nuvarande salongen på Kyrkogatan startades för närmare 14 år sedan. Som kuriosa kan nämnas att Marits pappa var med och byggde salongen på Vänersborgsvägen.

Den gamla inredningen från Lasse-Maja hamnade i Botswana i Afrika. Och den gamla salongsinredningen från Chic fraktades till ett kvinnofängelse i Riga – där intagna skulle få chansen att lära sig ett yrke.

Genom åren har det förstås varit mängder av olika hårtrender som passerat revy och många återkommer. Långt hår är inne just nu, men Marit klipper helst kort hår.

– De flesta av mina kunder är lite äldre, säger hon. Och merparten av dem vill ha en kort och lättskött frisyr.

Lockar i håret

Om hon ska nämna något om trender, eller händelser i branschen, så är det den så kallade kruspermanenten som sticker ut.

– Det blev en revolution när kruspermanenten kom, säger hon. Före den så rullade man håret på spolar. I dag är det inte så vanligt alls med permanent som det var förr. Och för riktigt länge sedan kunde det bli farligt då man gjorde så kallade kemiska permanentar. Det blev så varmt att man fick blåsa med kall luft på kunden och en del brände sig.

I Marie-Nettes skyltfönster hänger ett tidningsurklipp från NWT, från 1940-talet, om hur man sköter sitt hår.
I Marie-Nettes skyltfönster hänger ett tidningsurklipp från NWT, från 1940-talet, om hur man sköter sitt hår. Foto: Liselotte Lans

Marit vet också vilket rekord hon själv har i antalet spolar hon satt i håret på en och samma kund.

– Det var en stapelpermanent och det behövdes inte mindre än 102 spolar!

Många människor

Men det som har påverkat Marit mycket i hennes arbete är när den brittiska hårstylisten Vidal Sasson introducerade det stilrena sättet att klippa.

Marit Svantesson visar bildcollaget som hänger i skyltfönstret på Kyrkogatan i Åmål.
Marit Svantesson visar bildcollaget som hänger i skyltfönstret på Kyrkogatan i Åmål. Foto: Liselotte Lans

Förutom hårtrender har ju Marit Svantesson också – förstås – träffat många människor genom yrket, både medarbetare, anställda och många kunder. Och det är lite det som hon nu summerar ihop med en utställning i sitt skyltfönster.

Gunilla Lundbom har varit med som idéspruta och bilderna i skyltfönstret är tagna mellan åren 1976 till 1998.

– Lagom till skyltsöndagen byter jag och visar resten av bilderna, berättar Marit Svantesson.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteFrisör

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.