Hoppa till huvudinnehållet

Chefer lyssnar efter kritik från vårdanställda: ”Hoppas på bra dialog”

Publicerad:
Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att se över konsekvenserna av de vårdanställdas scheman.
Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att se över konsekvenserna av de vårdanställdas scheman. Foto: ERIK G SVENSSON

Många vårdanställda i Åmål är starkt kritiska mot det nuvarande arbetsschemat. Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden har därför gett förvaltningen i uppdrag att se över om och hur personalens önskemål skulle kunna tillgodoses.

Missnöjet nådde kokpunkten häromveckan när det lämnades in en lista med 150 namnunderskrifter till välfärds- och arbetsmarknadsnämnden. Syftet var att protestera mot nuvarande arbetsschema, vilket anses vara ohållbart.

Kritik har därefter fortsatt att framföras via PD:s debattsida, samtidigt som frågan blivit ett ärende för politikerna.

– Namnlistan togs upp under förra mötet i nämnden. Vi gav då förvaltningen i uppdrag att se över formerna på arbetsschemat och konsekvenserna av personalens önskemål. Beslutet skickades direkt efter mötet, så de vet att vi lyssnar. Det är vad jag kan säga nu om saken, säger Ewa Arvidsson (S), ordförande i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden.

Fritiden blir lidande

Kritiken handlar i huvudsak om att arbetsschemat inte anses ge tid för återhämtning och att fritiden blir lidande. Bland annat ifrågasätts varför de individuella schemana ska bestå av 19 arbetspass, oavsett hur många procent den anställde jobbar.

Önskemål framförs också om att återinföra tio-timmars nattpass, i stället för fler och kortare pass, samt att fyraveckorsschemat slopas, då detta försvårar för personalen att byta pass med varandra vid behov.

Personerna bakom namnlistan skriver:

”Som ni förstår så fungerar inte detta i längden. Det börjar redan märkas i vår arbetsgrupp”.

Samt:

”Personalen är i dagsläget trött, orolig, stressad och mår helt enkelt inte bra varken psykiskt eller fysiskt. Vi blir ofokuserade på grund av för lite återhämtning vilket innebär mera fel i bland annat hantering av läkemedel. Empatin blir mindre på grund av trötthet. Så i slutändan är det brukaren som blir lidande.”

Bena ut kritiken

Joachim Örtegren, ansvarig för fackförbundet Kommunals Åmålskontor, tycker det är viktigt att parterna sätter sig ned och benar ut vad kritiken bottnar i:

– Jag kan inte riktigt svara för hur nämnden har tänkt genomlysa saken, men jag hoppas vi kan få till stånd en bra diskussion i alla fall.

Ett givet samtalsämne borde exempelvis vara kritiken mot fyraveckorsscheman, anser Örtegren:

– Jag säger inte att vi kan ändra upplägget på schemat, men det är bra om det tydliggörs vad personalen vill.

Större lyhördhet

Kommunal betraktar inledningen till namnlistan, där kritik staplats upp i punktform, som som ett bra och lättöverskådligt underlag för vidare samtal.

– Jag skulle vilja trycka på att dialogen mellan anställda och chefer inte har blivit hundra procent bra, säger Joachim Örtegren, som generellt efterlyser större lyhördhet ute på respektive avdelning.

Insändare: Hör vad vi säger – vi orkar inte merInsändare: Våra arbetsscheman är nu katastrofInsändare: Arbetsuppgifterna är det inte fel påInsändare: Rätt att välja att arbeta deltidInsändare: Vi som trivs kan också få höras

Artikeltaggar

Åmålvälfärds- och arbetsmarknadsförvaltningenVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.