Hoppa till huvudinnehållet

Simhallen ett steg närmare renovering: Kostnaderna uppe på bordet

Publicerad:
Kommunstyrelsen har fått kostnaderna för att renovera simhallen redovisade. Mest pengar, 31,8 miljoner kronor, går till att totalrenovera stora bassängen.
Kommunstyrelsen har fått kostnaderna för att renovera simhallen redovisade. Mest pengar, 31,8 miljoner kronor, går till att totalrenovera stora bassängen. Foto: Elinor Thuresson

Renoveringen av Åmåls simhall skickas för andra gången vidare till fullmäktige för beslut. Än så länge är den omdebatterade rutschbanan för 11 miljoner kronor kvar i förslaget.

Alliansen, som hade begärt ytterligare utredning, ogillar fortfarande rutschbanan, men tycker sig ha fått lite bättre insyn i den ekonomiska kalkylen.

Finansieringen av renoveringen av Åmåls simhall var uppe under onsdagens kommunstyrelsemöte. Det handlade om en återremiss från fullmäktige, där Centerpartiets Lars Ottosson fick tillräckligt med stöd för sin begäran om ytterligare utredning: Varför har de beräknade kostnaderna ökat så mycket från de första beräkningarna? Och vad kostar de olika delarna av renoveringen?

– Jag tycker att vi fick en bra redogörelse i kommunstyrelsen, säger Lars Ottosson. Men personligen kan jag tycka att vissa saker kunde ha förutsetts, och sedan framkom det även att den initiala siffran från 2020 togs fram utan projektering och bara byggde uppskattningar som gjorts utifrån gamla siffror.

Simhallen öppnar igen – med begränsningar

Totalkostnaden för renoveringen tros nu landa kring 47,5 miljoner kronor. Planen har tagits fram av en arbetsgrupp med personal från teknik- och fritidsförvaltningen samt fastighetsägaren Åkab. Förslaget innehåller bland annat ny beklädnad i största bassängen, ombyggnad av gymmet och vattenreningssystem. Men det som fått mest uppmärksamhet och kritik är förslaget att bygga en ny, stor rutschkana. Bland kritikerna finns samtliga oppositionspartiers företrädare i kommunfullmäktige.

– Vi behåller vår ståndpunkt sedan tidigare, sa Lars Ottosson, efter onsdagens dragning i kommunstyrelsen.

Inget beslut om pengar för rutschkanan – renoveringen försenas

Centerledaren är annars nöjd med att diskussionen kan ha banat väg för bättre, mer precisa, beräkningar inför kommande stora investeringar i kommunen.

Enligt arbetsgruppens förslag beräknas investeringen i en ny rutschkana kosta 11 miljoner kronor. 31,8 miljoner kronor går till totalrenovering av stora bassängen och 4,7 miljoner kronor till ombyggnaden av gymmet.

– Det som är bra med återremissen till kommunstyrelsen är att vi fick ta del av underlaget i detalj. Åkabs vd Magnus Dalsbo höll en väldigt detaljerad dragning, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Förslag: Simhallen rustas upp för 47 miljoner

Bland annat fick politikerna veta att den beräknade prisökningen delvis kommer sig av nya krav på offentliga badinrättningar, exempelvis vad gäller vattenrening. Dessa tilläggsutgifter gick inte att förutse för ett år sedan, menar Åkabs vd.

Diskussionen landade i två förslag: ett från majoriteten och ett från oppositionen, varav det första klubbades vidare till fullmäktige för beslut. Majoritetens förslag skiljer sig inte från det som togs upp förra gången.

– Ingenting är klart innan klubban har fallit. Mycket kan fortfarande hända under de veckor som återstår till nästa möte, säger Michael Karlsson, med hänvisning till att kommunen är mitt uppe i en budgetprocess:

– Som läget ser ut nu är ombyggnaden av simhallen finansierad, men ingenting är ännu klubbat.

Insändare: Tiden tickar och kakelplattorna vittrarKlubbat i Åmål: Simhallen renoveras – och får ny rutschkanaInsändare: Pengakistan är inte bottenlösInsändare: De 11 miljonerna kan satsas på viktigare sakerInsändare: Klart vi ska utveckla simhallen – det är barnens tur

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls simhallPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.