Hoppa till huvudinnehållet

Hela Fengersfors evakuerades i krisberedskapsövning

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Under torsdagen genomfördes en krisledningsövning i Åmåls kommun. Kommunen, Svenska kyrkan, räddningstjänsten och Frivilliga resursgruppen var några av deltagarna.
Under torsdagen genomfördes en krisledningsövning i Åmåls kommun. Kommunen, Svenska kyrkan, räddningstjänsten och Frivilliga resursgruppen var några av deltagarna. Foto: Fredrik Tacacho

En stor brand ledde till att hela Fengersfors befolkning tvingades evakuera under torsdagen. Det var scenariot som målades upp när Åmåls kommun under torsdagen övade krisberedskap.

Centrala ledningsgruppen, där bland andra kommunens förvaltningschefer och kommunchefen ingår, gick under torsdagen upp i beredskapsläge och hämtades från stadshuset med bandvagn. Gruppen kördes sedan till Näsviken där Frivilliga resursgruppen (FRG) hade upprättat en så kallad mobil trygghetspunkt, med ett stabstält och ett tält där räddningstjänstens personal skulle få chansen att äta och återhämta sig mellan arbetspassen.

I samband med pyttipannalunchen, som FRG tillagat på en stekhäll, diskuterade den centrala ledningsgruppen vilka åtgärder som behövde vidtas i krisarbetet med brandkatastrofen.

– Vi ville få ut den centrala ledningsgruppen hit så att de får kunskap om vad vi har för verktyg i Åmåls kommun för att agera och stödja vid sådana här eventuella händelser. De ska inte lägga sig i räddningstjänstens jobb, men kunna stödja om de är i behov av det, säger Daniel Andersson, säkerhetssamordnare i Åmåls kommun.

Hur ofta försöker ni få till en sån här övning?

– Jag försöker få till en övning per år med centrala ledningsgruppen. Nu är det första övningen efter pandemin. Vi har ju levt i ett skarpt läge ett tag under pandemin.

Bandvagnsförare från Frivilliga resursgruppen transporterade den centrala ledningsgruppen.
Bandvagnsförare från Frivilliga resursgruppen transporterade den centrala ledningsgruppen. Foto: Fredrik Tacacho

Centrala ledningsgruppen hade inte fått någon förvarning, men på grund av övningstekniska skäl hade FRG fått information på förhand.

– Det är jättenyttigt med en sån här övning. Gruppen blir mer sammansvetsad och man lär sig väldigt mycket, säger Rebecca Björklund, gruppledare i FRG.

De åtta volontärerna i FRG fick jobba i motvind. När den mobila trygghetspunkten byggdes under onsdagen var väderförhållandena bra. Men när vindarna tilltog under natten till torsdagen blåste ett av tälten ner i den starka vinden.

Carin Opheim, vaktmästare i Åmåls församling, fick rycka in och hjälpa till med lunchen.
Carin Opheim, vaktmästare i Åmåls församling, fick rycka in och hjälpa till med lunchen. Foto: Fredrik Tacacho

Trygghetspunkt hos kyrkan

Även Åmåls församling ingick i övningen. Kyrkan fick i uppdrag att upprätta en trygghetspunkt, dit drabbade kunde söka sig.

– Kvart över sju i morse fick vi besked om att vi skulle göra detta, säger Lotta Cohén, kyrkoherde i Åmåls församling.

Vad är er uppgift i detta?

– Att ge de drabbade lättare förtäring och ta hand om dem efter bästa förmåga. Vi räknar inte med att få några skadade hit utan dem tar sjukvården hand om.

Hela personalstyrkan engagerades i övningen. Kyrkogårdsförvaltningen fick bland annat i uppdrag att plocka fram dieselaggregat och fixa fram ved till värmande brasor.

– All personal är i beredskap, säger Lotta Cohén.

Utanför församlingshemmet stod Martin Hallberg, fastighetsansvarig i församlingen, och kyrkogårdsarbetaren Anders Hedström och sågade till ved.
Utanför församlingshemmet stod Martin Hallberg, fastighetsansvarig i församlingen, och kyrkogårdsarbetaren Anders Hedström och sågade till ved. Foto: Fredrik Tacacho

Vad det egentligen var som föranledde krisen hade församlingen bara fått knapphändiga uppgifter om.

– Vi vet bara att det har brunnit, att elen är kapad och att vi ska vara beredda att ta emot dem som har behövt evakueras, säger Lotta Cohén.

Verkar ni vara väl förberedda för sådana här situationer?

– Ja, det har gått förvånansvärt bra tycker jag ändå.

Under förmiddagen fick medarbetarna bland annat ta hand om ett gäng förvirrade pensionärer och chockade ungdomar. Med kort varsel fixade personalen fram fika och lunch, som tillagades i församlingens grillkåta och på friluftskök, till de drabbade.

– Vi har många här som är ”friluftsduktiga”. Tack och lov för det, säger jag, säger Lotta Cohén.

Runt ett av borden inne i församlingshemmet satt några av pensionärerna, som flytt de fiktiva lågorna i Fengersfors, och drack kaffe. De såg förvånansvärt nöjda ut med tanke på att en tragedi skulle ha drabbat deras hembygd. Men hur man reagerar i chock är ju väldigt individuellt, sägs det.

Christina Stake, förvaltningsassistent, och Elisabeth Tisell, församlingsassistent, ordnade lunch inne i grillkåtan.
Christina Stake, förvaltningsassistent, och Elisabeth Tisell, församlingsassistent, ordnade lunch inne i grillkåtan. Foto: Fredrik Tacacho
Rebecca Björklund är gruppledare för Frivilliga resursgruppen i Åmål.
Rebecca Björklund är gruppledare för Frivilliga resursgruppen i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

BeredskapBrott & blåljusDaniel AnderssonFengersforsLotta CohénSamhälleÅmålÅmåls församlingÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.