Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Ett standupliknande uppträdande från våra partiledare

Publicerad:
Partiledardebatt i Sveriges Televisions ”Agenda” den 10 oktober.
Partiledardebatt i Sveriges Televisions ”Agenda” den 10 oktober. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Inför varje val får vi tittare bevittna partiledardebatter i SVT.

Ett standupliknande uppträdande från våra partiledare, där de komiska inslagen endast består av att roa sig på andras bekostnad.

Det egna partiets fullkomlighet och andras fel och brister får stort utrymme och historiens vingslag förpassar några till skamvrån vid tanken på de illdåd kommunister och nazister åstadkom.

Alla partiledare har en skicklig verbal förmåga, även om inläggen verkar vara programmerade och komma från en förinspelad version när programledarna tryckt på knappen ”On”.

Det är kränkande att påstå att alla ljuger, men det verkar som man har för vana att handskas väldigt vårdslöst med sanningen.

Redan ett par dagar efter en partiledardebatt, har vårt närminne suddat ut stora delar av innehållet och vi kommer knappt ihåg mer än några färgkombinationer av rödgrön röra och blåbrun nyans.

Kan vi hjälpa närminnet och förbättra vårt politiska intresse, så att inte partiledardebatterna bara blir ett program i underhållningsbranschen?

Varför inte erbjuda dem som vill att provrösta digitalt efter varje partiledardebatt.

Med dagens moderna teknik kan man säkert ordna ett valbåsliknande enskilt utrymme bakom våra dataskärmar och få fler intresserade av den politiska debatten och åtminstone kora en svensk mästare i valtalsretorik under valåret.

Några datasnillen får utarbeta ett nytt framtida valsystem och komplettera de ordinarie valen med en digitalt säker variant.

Om vi inte förnyar oss finns risken att vi tröttnar på allt käbbel och får ett lågt valdeltagande.

Sven-Åke Runelid

Artikeltaggar

InsändarePartiledardebattSVTVal