Hoppa till huvudinnehållet

Åmål går vidare om fängelset: Mötte M-politiker i riksdagen

Publicerad:
Åmåls kommun träffade M-politiker från justitieutskottet på tisdagen, för att diskutera en fängelseetablering i Åmål. Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef Åmåls kommun, Ellen Juntti (M), riksdagsledamot, Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, Michael Karlsson (M), ledamot kommunstyrelsen, Johan Forssell (M), talesperson i kriminalpolitiska frågor.
Åmåls kommun träffade M-politiker från justitieutskottet på tisdagen, för att diskutera en fängelseetablering i Åmål. Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef Åmåls kommun, Ellen Juntti (M), riksdagsledamot, Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, Michael Karlsson (M), ledamot kommunstyrelsen, Johan Forssell (M), talesperson i kriminalpolitiska frågor.

En delegation från Åmåls kommun träffade under tisdagen moderata politiker från riksdagens justitieutskott för att informera om att Åmål gärna ser ett bygge av ett nytt fängelse i kommunen.

Åmåls kommun hade under tisdagen ett möte i Stockholm med företrädare för moderata utskottsgruppen i riksdagens justitieutskott. Syftet var att inleda en information till våra rikspolitiker om att Åmål vill och kan bidra till att lösa den allvarliga bristen på kriminalvårdsplatser som accelererar.

Med på tisdagens träff var riksdagsledamoten Johan Forssell, moderaternas talesperson i kriminalpolitiska frågor och riksdagsledamoten Ellen Juntti, som också är ledamot av Kriminalvårdens insynsråd. Åmål företräddes av Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Michael Karlsson (M), ledamot av kommunstyrelsen och samhällsbyggnadschef Björn Wennerström.

– Vi är mycket tillfreds med mötet. Vi kunde tydligt visa att Åmål möter alla krav som Kriminalvården ställer och att en placering av en större anstalt i Åmål ger mervärden framförallt när det gäller en snabb och effektiv etableringsprocess men också en bra personalförsörjning till anstalten och anpassat verksamhetsinnehåll för de intagna, skriver Michael Karlsson (S) och Michael Karlsson (M) i en gemensam kommentar efter mötet.

Åmåls politiker är eniga om att vilja få en fängelseetablering i kommunen, i en framtid.
Åmåls politiker är eniga om att vilja få en fängelseetablering i kommunen, i en framtid. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu går Åmål vidare med ytterligare information till samtliga riksdagspolitiker.

– Den starka enigheten bland Åmåls politiker, ett brett stöd från politiska aktörer i hela Värmland och Västra Götaland och en öppen kommunikation med invånarna stärker Åmåls sak, skriver Karlsson (S) och Karlsson (M).

Hultberg ställer sig bakom

Moderate riksdagspolitikern Johan Hultberg har, tillsammans med partikollegan Ann-Sofie Alm, motionerat i riksdagen om en fängelseetablering. Hultberg hoppas på en bred uppslutning kring frågan i hela Fyrbodal

– Detta är ett tydligt exempel där partinålen på kavajslaget inte får spelar någon roll. Här behöver vi kraftsamla över parti- och blockgränser och samarbeta mellan kommun, region och riksdag för att stärka möjligheterna att få en ny anstalt och därmed många välbehövliga arbetstillfällen till Åmål och Fyrbodal.

Riksdagsmän ger stöd för framtida fängelse i Åmål

Artikeltaggar

ÅmålKriminalvårdenSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.