Hoppa till huvudinnehållet

Långedssimmare laddar för SM: ”En dröm som slår in”

Publicerad:
Hugo Koivumäki från Dals Långed simmar sitt första SM.
Hugo Koivumäki från Dals Långed simmar sitt första SM. Foto: Privat

Sedan åtta år tillbaka satsar Hugo Koivumäki från Dals Långed helhjärtat på simningen. Numera tävlar han för Uddevalla Sim, som han ska representera på SM i Stockholm när det avgörs nästa vecka.

– Det är en dröm som slår in, säger 16-åringen.

Hugo Koivumäki har simmat sedan han gick i tredje klass. Numera bor han i Uddevalla, går på elitidrottsgymnasiet och tävlar för Uddevalla Sim.

Nästa vecka väntar SM i Stockholm, där han kvalat in på två olika juniordistanser. Lagkapp 4x50 meter frisim och 1 500 meter frisim individuellt.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det ligger mycket träning bakom och det ska bli superkul att komma till en stor tävling. Det är den största jag varit med på och många duktiga simmare kommer att vara där. Det blir en upplevelse och förhoppningsvis blir det fler gånger, säger han.

Tack vare att laget kvalade in till lagkappen fick han även möjlighet att simma sitt individuella kval som han egentligen klarade i somras.

I sitt första SM ligger ribban lågt den här gången.

– Jag är ganska långt ner i startlistorna, men jag ser det som en kul grej. ett personligt rekord hade suttit fint. Målet är att simma snabbt.

Började i Mellerud

Eftersom det inte finns någon simhall i Bengtsfors började Hugo Koivumäki simma för Melleruds simklubb, men bytte sedan klubb till Säffle Simsällskap. För ett och ett halvt år sedan gick han över till Uddevalla Sim, vilket har gett ännu bättre förutsättningar.

– Det är en större klubb med bättre upplägg och mer resurser, säger han.

Med tanken på avsaknaden av simhallar i Dalsland ser det själv som en bedrift att ens ta sig till SM.

– Det är ganska otroligt med tanke på var jag kommer ifrån, säger han.

Artikeltaggar

Dals LångedHugo KoivumäkiSäffle SSSimsport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.