Hoppa till huvudinnehållet

Musikaliskt julbak hos familjen Hebbe

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
AN hängde med i ett musikaliskt julbak hos familjen Hebbe.
AN hängde med i ett musikaliskt julbak hos familjen Hebbe. Foto: Kristina Green

Under hela december sprider sig julstämningen i familjen Hebbes kök. Här bibehålls traditioner och i december bakar hela den musikaliska familjen tillsammans, gärna med spex och musik som extra krydda.

Den anrika 1600-tals gården mellan Arvika och Säffle tronar ståtligt på en höjd med utsikt över nejden. Gården med sina två vackra flygelbyggnader har varit i släkten i generationer och här bor familjen Hebbe-Bjärlestam och tillika The Hebbe Sisters och Duo Sentire.

– Vi systrar är den åttonde generationen i vår släkt som bor här på gården, säger Emelie, Josefine och Maria Hebbe.

Juligt

Precis innan julkonserterna inleds får vi göra ett nedslag i deras julpyntade hem. Mamma Ulrika har gått all in, med början i det stora och välkomnande köket. Julgardinerna hänger uppe, ljusstakar lyser i fönstren, halmbockarna står på sin plats och röda dukar pryder borden. I bakbunken jäser en saffransdeg, i väntan på att bakas ut.

Bus och glädje i julbaket med Maria, Josefine och mamma Ulrika.
Bus och glädje i julbaket med Maria, Josefine och mamma Ulrika.

– Det är i stort sett den enda kvällen vi har ledigt innan allt drar i gång. Det är en ynnest för oss att få möjligheten att sprida glädje och värme till andra med vår sång och musik, så vi ser fram emot julmånaderna när vi ska ut på turné. När vi själva får lite tid över så passar vi på att njuta lite extra med lite mys, som nu i kväll med varm glögg, pepparkakor och bak av lussebullar, lite i förväg, säger Josefine Hebbe som i mitten av december dessutom åker till Helsingfors för att medverka i en musikaluppsättning av Mary Poppins på Svenska Teatern.

Traditioner

Familjen håller fast vid traditioner och pyntar hemmet med alla faciliteter som finns att tillgå.

 • ”Det är härligt att hänga i köket och baka”, säger Emelie.
  ”Det är härligt att hänga i köket och baka”, säger Emelie.
 • Emelie använder kaveln som mikrofon medans pappa Lars-Inge spelar ukulele.
  Emelie använder kaveln som mikrofon medans pappa Lars-Inge spelar ukulele.
 • Flera generationer har bakat i det mysiga köket på gården. Här har Ulrika precis lyft ut första plåten ur ugnen med lussebullar.
  Flera generationer har bakat i det mysiga köket på gården. Här har Ulrika precis lyft ut första plåten ur ugnen med lussebullar.

– Vi har till exempel alltid sex-sju granar i huset. Alla pyntade och med ljus i. Vi syskon har alltid i alla år haft varsin egen liten gran på våra rum, de har under åren pyntats med en personlig touch, säger Emelie.

– Vi måste få tillägga att vi passat på att ta de granar som ändå ska gallras ut i skogen. Detsamma gäller det ris som vi plockar till allt vårt pyntande, säger Lars-Inge Bjärlestam som avslöjar att det brukar bli en hel del som behöver dras hem från skogen.

Maria och Josefin Hebbe signerar julskivor vid köksbordet.
Maria och Josefin Hebbe signerar julskivor vid köksbordet.

Han syftar dels på den större installation som brukar göras i kökstaket.

– Den har jag sett sedan jag var liten och min mamma har berättat för mig i sin tur, att så har ris hängt på gården varje december i alla år, säger Ulrika.

Det handlar om tallris som binds och hängs upp i taket efter ett speciellt mönster. Det bidrar tillsammans med alla röda detaljer till en härlig julstämning. Men det finns en tanke bakom upphängningen.

– Förr i tiden trodde man mycket på både skrock och väsen, tallriset skulle se till att hålla onda krafter borta och bidra till att gården skulle få en god skörd under nästkommande år. Eftersom det funnits i flera generationer, vill vi inte bryta traditionen utan fortsätter hänga ris i vårt kökstak, berättar Ulrika och Lars-Inge.

 • Julköket.
  Julköket. Foto: Privat
 • Familjen Hebbe har varje år en promenad med sina getter som de binder röda rosetter på.
  Familjen Hebbe har varje år en promenad med sina getter som de binder röda rosetter på. Foto: Privat

Julmat

Detsamma gäller julmaten, inför varje julhelg laddar familjen med ett uppbåd av mat, tillagad från grunden.

– Just det, vi måste beställa vår julskinka genast, påpekar lillasyster Maria.

Den ska var stor och rund, som familjens skinka alltid sett ut och tillagas efter konstens alla regler, menar hon.

– Den ska saltas in och därefter kokas långsamt till rätt temperatur. Griljerad är den sedan klar för julbordet.

Älgfärs – ett måste

Maria och mamma Ulrika är de som ser till att all mat tillagas på rätt sätt och Maria brukar lägga flera timmar på att göra köttbullarna.

– De görs på älgfärs och är ett måste. Man får kämpa med dem och numer vara försiktig med var man ställer dem på kylning. Förra julen nafsade vår busiga hund Bobby i sig i stort sett allihop. Nu vet jag var jag i alla fall inte ska ställa skålen! skrattar Maria.

I den gamla kokboken finns en lista över vad som ska finnas med.

– Den brukar bli lång när övrig släkt också gärna önskar sina favoriter. Men det är just så det får vara, vi har sedan några år infört ”Årets Surprise” där gästerna får ta med sig ett nytillskott till julbordet, förra året fick vi smaka på en saffranscouscous, som smakade mycket gott, säger Ulrika.

Familjerecept

Mormor Ingegerds gamla recept är ett måste när det bakas inför högtiden. Recepten är sparade och bland andra bakas ett vörtbröd enligt gammalt recept med maltextrakt och vörtöl. En aning tjockare pepparkakor finns också med bland de minst sju sorterna kakor till kaffet.

– Vi brukar åka till Norge för att köpa hem ingredienserna, så det är ju en process att ro brödet i hamn. Men det gör vi så gärna och bröden blir så stora så de fyller nästan upp hela ugnen, berättar Josefine.

Hebbes lussebullar bakas alltid med pärlsocker och russin.
Hebbes lussebullar bakas alltid med pärlsocker och russin.

Julaftonen på gården brukar inledas lugnt med sovmorgon och långfrukost där ett stående inslag är att lyssna på Jussi Björlings, O Helga natt.

– Innan julgröten blir det en högtidlig musikstund. Vi som sjunger och spelar så mycket får själva sitta ned och koppla av till musik, där vi alltid lyssnar på Jussis vackra version. Det är som att vi ryser allihop och blir tagna av stunden, säger Maria.

Om tiden räcker till brukar familjen försöka ta en promenad ner till sjön.

Julgos med hunden Bobby.
Julgos med hunden Bobby.

– Då har vi med oss hund och våra getter Billy och Willy. Såklart får de röda rosetter kring halsen och extra god mat, när det är julafton. Alla djur måste få känna att det är jul också, säger Ulrika som också minns hur mån man var om djuren på gården när hon var liten.

– Det var mycket viktigt att djuren fick något extra. Jag minns att hästarna speciellt blev uppmärksammade med godsaker i stallet.

Klassiker på tv

Kalle Anka är en klassiker som ingen av dem vill missa.

– Då sitter vi klistrade vid tv:n, säger alla unisont.

Sedan fortsätter dagen med mat, julklappsutdelning och lite spex.

– Vi kan ju inte bara äta och äta. Vi har lite upptåg för oss och nu senast var det att alla fick varsin lapp med en uppgift som skulle utföras under kvällen. Det utan förvarning, gissa om det blev många skratt under kvällen när gästerna bjöd på sig själva, säger Emelie som hittar några kvarglömda lappar sedan förra julen i fickan på sin julklänning. Hon plockar upp en av dem och läser.

Julaftonsmorgon hemma hos familjen Hebbe.
Julaftonsmorgon hemma hos familjen Hebbe. Foto: Privat

– På den här står det, lägg dig på golvet och snarka som en riktig tomtefar. Du kan tänka dig hur förvånade alla blev när plötsligt en släkting lade sig på golvet för att skoja med oss. Vi delar gärna tipset om aktiviteten till andra, det blir som sagt roligt för alla åldrar.

På julafton ges gästerna olika uppdrag som de ska utföra under kvällen. Det blir många fniss när nya uppdrag skall skrivas.
På julafton ges gästerna olika uppdrag som de ska utföra under kvällen. Det blir många fniss när nya uppdrag skall skrivas.

Under vårt samtal har degen jäst färdigt och det är dags för hushållets första årliga lussebak. Det blir ett bak med mycket humor, värme och musikaliska inslag. Lars-Inge plockar fram en röd ukuele, hinner bara ta några ackord så är processen i gång. Emelie greppar bakgaveln som en mikrofon och börjar sjunga, Jul strålande jul, Ulrika skyndar på utbakningen, medans Maria och Josefine blandar bus med sång och bak. Med andra ord, en ren bakkonsert i miniformat i familjens kök! Om lussebullarna blev goda? De blev toppen, kunde inget annat bli, med den värme och glädje som The Hebbe Sisters och Duo Sentire bakade in i de

Nu kan du vinna ett exemplar av ”En strålande jul” med The Hebbe Sisters & Duo Sentire.
Nu kan du vinna ett exemplar av ”En strålande jul” med The Hebbe Sisters & Duo Sentire.

Tävla med AN och Familjen Hebbe

Nu kan du vinna ett exemplar av ”En strålande jul” med The Hebbe Sisters & Duo Sentire som familjen lottar ut.

Det enda du behöver göra är att svara rätt på följande fråga i ett mejl till redaktion@arvikanyheter.se så är du med i utlottningen. Märk mejlet med ”AN:s jultävling”

Vad heter den svenska tenoren som sjunger den klassiska versionen av O Helga natt?

Artikeltaggar

Emelie HebbeJosefine HebbeJussi BjörlingKalle AnkaKlässbolLars-Inge BjärlestamMaria HebbeMeraThe Hebbe SistersUlrika HebbeWillys

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.