Hoppa till huvudinnehållet

80 jobb till att börja med: ” Vi har framtidssäkrat vår verksamhet”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Robert Boffey, platschef på Nordiska Kardan, var under tisdagen med och tog det första symboliska spadtaget för den nya fabriken på Industrigatan i Åmål.
Robert Boffey, platschef på Nordiska Kardan, var under tisdagen med och tog det första symboliska spadtaget för den nya fabriken på Industrigatan i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

Det amerikanska företaget Dana investerar runt 440 miljoner kronor för att bygga världens första storskaliga elmotorfabrik för tunga fordon vid dotterbolaget Spicer Nordiska Kardans befintliga anläggning i Åmål.

– Det är en glädjens dag. Vi har jobbat för det här länge och intensivt och nu får vi äntligen kommunicera det här, säger Robert Boffey, platschef på Nordiska Kardan.

Kardan har i flera år arbetat för att framtidssäkra sin verksamhet och etableringen av den nya elmotorfabriken är nödvändig för att Nordiska Kardan ska överleva på sikt, menar Robert Boffey.

– Det är otroligt viktigt, både strategiskt och på lång sikt för personalen. Vi har framtidssäkrat vår verksamhet, säger han.

Storsatsning på elmotorfabrik i Åmål – minister på plats i Gamla kyrkan

2016 gjorde Dana en omformning av sin strategi för att förberedelser mot elektrifiering. Ett par år senare började Dana, tillsammans med Kardan, diskutera hur man kunde få in Åmålsföretaget på samma spår.

– Vi började fila på en strategi tillsammans för tre år sedan, sedan har det smalnats av, säger Robert Boffey.

”I år är det ett rekordår omsättningsmässigt och nästa år kommer att bli all time high som det ser ut för oss.”

Marknadens efterfrågan på elektrifierade produkter går stadigt uppåt så företaget är ivrigt på att få igång produktionen. Bygget av den nya fabriken kommer att påbörjas omgående och redan under hösten nästa år är det tänkt att den nya fabriken ska stå färdig. Under första halvåret 2023 ska produktionen vara igång.

Den nya fabriken kommer att vara 7400 kvadratmeter stor. Bygglovet tillåter 9900 kvadratmeter och möjligheterna att växa ytterligare är stora. Företaget har köpt upp stor markareal i anslutning till fabriken och har möjlighet att bygga ytterligare 45000 kvadratmeter fabriksyta.

Amerikansk industrijätte bygger ny fabrik i Åmål – satsar halv miljard

Parallellt med nybygget fortsätter den ordinarie verksamheten i de befintliga lokalerna, där produktionen går för högvarv.

– I år är det ett rekordår omsättningsmässigt och nästa år kommer att bli all time high som det ser ut för oss, säger Robert Boffey.

Hur kommer det att bli för den befintliga personalen, i och med de förändringar som nu sker?

– Vi vet ju inte vart marknaden tar vägen. Någon gång på sikt, om tio–femton år kanske, så börjar vi se en nedgång på kardanaxlar, beroende på vilken teknologi marknaden kommer att välja. Både kardanaxlar och elmotorer kommer att behövas kommande år. Det ser väldigt spännande ut för oss. Nu får vi en verksamhet som vi kan bygga över till.

Företaget räknar med att den nya fabriken kommer att generera runt 80 nya jobb initialt.

Vad tror ni om möjligheten att hitta rätt kompetens till den nya fabriken?

– Det är så klart en utmaning. Det är många som söker kompetent personal i dag. Vi har en bra plattform på plats och bra samarbete med lokala och regionala stöd- och utbildningsorganisationer. Sedan har vi gedigna utbildningsprogram i både Karlstad och Trollhättan.

Danas Sverige-vd: "Finns redan ett stort tekniskt kunnande i Åmål”

Artikeltaggar

NäringslivRobert BoffeySpicer Nordiska Kardan ABÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.