Hoppa till huvudinnehållet

Amerikansk industrijätte bygger ny fabrik i Åmål – satsar halv miljard

Publicerad:
Reporter Ida Aronsson
Ida Aronsson
ida.aronsson@nwt.se
Fabriken kommer producera elmotorer för tunga fordon – lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.
Fabriken kommer producera elmotorer för tunga fordon – lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Foto: Johan Nilsson/TT

Det amerikanska industribolaget Dana storsatsar på dalsländska Åmål.

Där ska man nu bygga en av världens största fabriker för elmotorer för tyngre fordon, som på sikt kommer skapa minst 80 nya arbetstillfällen.

USA-bolaget Dana Inc. ska bygga en fabrik för elmotorer i Åmål, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Dana är ett företag som är mer än 100 år gammalt och har 36 000 anställda. Företaget är listat på New York-börsen och under förra året sålde man för ungefär 63 miljarder kronor.

Företaget äger redan en fabrik i Åmål – Nordiska Kardan, men har alltså nu planer på att även bygga en av världens största fabriker för elmotorer i den dalsländska kommunen.

Fabriken kommer i det första skedet ha cirka 80 anställda och kommer kunna börja producera elmotorer för tunga fordon om ett år. Bygget börjar direkt.

Kardans platschef Robert Boff säger till Sveriges Radio Väst att han tror att det i förlängningen kan röra sig om flera hundra jobb.

Under tisdagen genomfördes en stor presskonferens och presentation i Gamla kyrkan i Åmål, på plats fanns bland andra utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Vid klockan 11 presenterades den nya storsatsningen.

Michael Karlsson (S) kallade tisdagen för en stor dag för Sverige, Europa och världen och uttryckte stolthet över att vara kommunalråd i Åmål.

Investeringen på den nya fabriken kommer ligga på cirka 450 miljoner kronor.

Storsatsning på elmotorfabrik i Åmål – minister på plats i Gamla kyrkan

Artikeltaggar

IndustrierNyheterÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.