Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Byt till grön betong och fasa ut

Publicerad:
Västra Götalandsregionen är genom Västfastigheter en av regionens största fastighetsförvaltare och när en så stor aktör visar sina preferenser vid upphandlingar kommer byggbranschen att vara lyhörd, skriver Vänsterpartiets regionsrepresentanter.
Västra Götalandsregionen är genom Västfastigheter en av regionens största fastighetsförvaltare och när en så stor aktör visar sina preferenser vid upphandlingar kommer byggbranschen att vara lyhörd, skriver Vänsterpartiets regionsrepresentanter. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Frågan om Cementas betongtillverkning på Gotland satte frågan om samhällets beroende av betong i blixtbelysning. Vi var många som såg både sårbarheten i tillgången till betong och samtidigt de miljöproblem som tillverkningen leder till med risk för att förstöra grundvattnet och koldioxidutsläppen.

Vänsterpartiet har skrivit en motion till regionfullmäktige om att vi vill att Västfastigheter efterfrågar mer klimatanpassad, grön betong i Västra Götalandsregionens kommande bygg- och anläggningsprojekt. Men vill också att Västfastigheter fasar ut betongen och byter till mer ekologiskt hållbara material.

Västra Götalandsregionen är genom Västfastigheter en av regionens största fastighetsförvaltare och upphandlare av ny- och ombyggnationer. När en så stor aktör visar sina preferenser vid upphandlingar kommer byggbranschen att vara lyhörd.

Det finns olika typer och kvaliteter av klimatanpassad/klimatförbättrad ”grön” betong. Graden av klimatreducering är olika för olika typer och kan variera allt mellan 10 och 50 procents reducering av koldioxidutsläpp. Kvaliteten på de olika typerna fungerar olika bra för olika miljöer.

Utfasningen av all betong måste ökas och reella mål krävs för att det ska ske i närtid. Framställningen av betong är oerhört resurskrävande och ger stora utsläpp av koldioxid. I dag står byggindustrin för cirka 19 procent av de totala utsläppen av koldioxid i Sverige.

Vi vill att Västfastigheter bygger mer i trä, och en övergång till fossilfritt stål kommer också att vara möjlig i framtiden. Så vår idé om förändring är både att byta till grön betong och samtidigt fasa ut betonganvändningen för att istället använda mer ekologiskt hållbara material.

Dan Ljung (V)

ledamot i fastighetsnämnden, Västra Götalandsregionen

Evalena Öman (V)

andre vice ordförande i miljönämnden, Västra Götalandsregionen

Fahimeh Nordborg (V)

ersättare i regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen

Artikeltaggar

CementaInsändareKlimatRegionfullmäktigeVänsterpartietVästfastigheterVästra Götalands länVästra Götalandsregionen