Hoppa till huvudinnehållet

Klubbat: Rutschkana byggs och stål ersätter kakel i simhallen

Publicerad:
Bassängerna i Åmåls simhall ska täckas med stål.
Bassängerna i Åmåls simhall ska täckas med stål. Foto: Ina Sollander

Striden om simhallsrenoveringen är avgjord. Åmåls kommunfullmäktige klubbade igenom majoritetens förslag, med bland annat ny rutschkana för elva miljoner kronor. Dessutom ska kaklet ersättas av stålbassänger.

Att simhallen behöver renoveras står alla partier bakom. Men under processen har det rått delade meningar om hur mycket pengar arbetet får kosta.

Till slut stod majoritetens förslag på drygt 47 miljoner kronor mot ett yrkande från Alliansen, där notan beräknades bli ungefär 20 miljoner kronor billigare.

– Från oppositionen låter det som om vi befinner oss på ruinens brant, men det här är ändå en investering för framtiden. Kostnaden är hanterad inom budgetramen, sa Michael Karlsson (S).

”Beprövad metod”

De största skillnaderna mellan förslagen var att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet förordade byte av beläggning i bassängerna, från kakel till stålbaljor, samt bygge av en ny stor rutschkana, medan Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ville slopa kanan och låta renovera kaklet.

Även Sverigedemokraterna ställde sig bakom Alliansens mer försiktiga förslag.

– Vi får se var det här landar någonstans, sa Christer Törnell (KD), som befarar att kostnaden kan bli avsevärt högre än 47 miljoner kronor:

– Kakel är en gammal beprövad metod. Nog kommer det att hålla de år byggnaden har kvar. Sen inser jag också att stål är ett bättre material, men ska vi spara pengar, tillåt oss då att göra det nu.

”Köpa leksaker”

Allianspartiernas företrädare kritiserar hur kostnadskalkylen på ett år har vuxit från cirka 18 miljoner kronor till 47 miljoner kronor. Särskilt då majoriteten även i slutdebatten lade fram en brasklapp om att kostnaden kan öka ytterligare.

– Man tar sig för pannan, sa Michael Karlsson (M). Att investera sig ur kniviga ekonomiska situationer är välbeprövat, men inte genom lyxkonsumtion och genom att köpa leksaker.

Åmåls simhall stod färdig 1974 och renoverades rejält 2013–2014. Då genomfördes bland annat takbyte, totalrenovering av omklädningsrummen och nybygge av lekland. Men nu har det visat sig att även bassängerna måste åtgärdas. Skicket på fog och kakel bedöms vara dåligt.

Håller längre

En särskild arbetsgrupp har, efter rådgivning från expertis, landat i att det bästa vore att installera stål i bassängerna. Jämfört med kakel tros stål bli något dyrare, 18,5 miljoner kronor i stället för 12,1 miljoner, men levnadstiden bedöms förlängas avsevärt.

– Jag tycker ändå att ekonomin är den springande faktorn, sa Peter Stenberg (L), och vädjade till ”det allmänna förnuftet” bland åhörarna inför omröstningen.

Tomas Lindström (TL) kritiserade att kaklet inte sågs över vid förra renoveringen och frågade om Åmål verkligen behöver stålbassänger som håller i 60 år:

– Då kommer vi ändå kunna bada året runt i Vänern, sa Lindström, och syftade på klimatförändringen.

Lars Ottosson (C) är skeptisk till de beräknade kostnaderna, vilka han tror kommer att spricka:

– Från majoriteten låter det som om vi är emot att renovera. Nej, det är vi inte, men vi vill att det görs med förnuft, sa Ottosson.

Rutschkana och gym

Niklas Karlsson (S) menade att han inte kunde förstå hur Alliansen kom fram till att det skulle spara 20 miljoner kronor att välja kakel framför stål. I stället kontrade Karlsson med att kakelbassänger är dyrare i drift, bland annat eftersom avskrivningstiden då blir kortare.

Utöver ny bassängbeläggning förespråkade arbetsgruppen även bygge av ny rutschkana och ombyggnad av gym. Dessa poster beräknas kosta omkring 11 miljoner kronor respektive 4,7 miljoner kronor.

Omröstningen i kommunfullmäktige gick till votering. Där vann majoritetens förslag med 18 mot 13.

Renoveringen av simhallen, när den väl börjar, tros ta cirka 14 månader.

Simhallen stänger halva motionsbassängenSimhallen ett steg närmare renovering: Kostnaderna uppe på bordetInget beslut om pengar för rutschkanan – renoveringen försenas

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls simhallChrister TörnellKommunfullmäktigeLars-Olof OttossonMichael KarlssonMichael KarlssonNiklas KarlssonPolitikSimhallTomas Lindström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.