Hoppa till huvudinnehållet

Minnesdag hålls för Joost Lakmaker – Margot Wallström och Môra-Per deltar

Publicerad:
Joost Lakmaker, som vi var vana att se honom, vid en föreläsning under Minnesdagen för förintelsens offer 2018.
Joost Lakmaker, som vi var vana att se honom, vid en föreläsning under Minnesdagen för förintelsens offer 2018. Foto: Claes Österman

Förintelsen under andra världskriget uppmärksammas i Säffle på lördag, med en minnesdag för Joost Lakmaker som mötte tusentals skolelever för att berätta om sina upplevelser som lägerfånge.

Bland de medverkande finns tidigare EU-kommisionären och utrikesministern Margot Wallström (S).

Joost Lakmaker kom till Säffle som pensionär i mitten av 1980-talet tillsammans med sin hustru Henny. Här gjorde han sig känd som överlevare från slavarbetslägret Auschwitz-Monovitz genom att i 25 års tid besöka skolor och föreningar för att vittna om Förintelsen och om hur det var att vara lägerfånge. Han deltog också i ett antal studieresor för ungdomar till Auschwitz och andra lägerplatser i Polen. Joost Lakmaker förlorade hela sin familj under Förintelsen, mer än 20 vuxna och barn som alla blev mördade i olika läger.

I januari i år avled Joost Lakmaker 97 år gammal, som en av de sista överlevarna. Begravningen ägde rum i stillhet med anledning av coronapandemin och restriktionerna, men nu på lördag kommer han att uppmärksammas stort. Vänner och medarbetare till Joost Lakmaker arrangerar en minnesdag som en hyllning till hans insats som berättare och folkbildare.

– Tusentals barn och ungdomar har genom åren intygat vilket starkt intryck Joost gjorde med sina ord, bilder och person, säger Stig Andersson som är en av arrangörerna.

Historisk utställning

Programmet, som äger rum på Herrgårdsgymnasiet, är imponerande. Förutom Förintelsen uppmärksammas rasismen då och nu. Det blir en utställning om Joost Lakmaker och Förintelsen med en historisk tidslinje, föredrag och musikframträdande. Medverkande är Börje Hallström, Lilian Ohlsson, Anders Holz och Julia Tedenrud, arrangörer av ungdomsresor till Polen, Lars Stiernelöf, länssamordnare för samordning mot extremism, Margot Wallström, tidigare EU-kommisionär och utrikesminister, musikern Môra-Per Eriksson, samt Stig Andersson, författare till boken om Joost Lakmaker.

Artikeltaggar

FörintelsenHerrgårdsgymnasietJoost LakmakerMargot WallströmPer ”Pärra” ErikssonSäffleSamhälleStig Andersson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.