Hoppa till huvudinnehållet

Tydligare rutiner vid anställning ska ge mer lättförstådd vårdpersonal

Publicerad:
Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden uppmanas att framöver mer strukturerat följa upp nyanställdas språkkunskaper.
Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden uppmanas att framöver mer strukturerat följa upp nyanställdas språkkunskaper. Foto: Hasse Holmberg / TT

Det blir inget obligatoriskt språktest vid nyanställning i Åmål. Sverigedemokraternas motion fick avslag. Däremot ska gällande rutiner bli tydligare, för att säkerställa den språkliga förmågan hos jobbsökande inom vård och omsorg.

– Svaret som vi fått är i många delar bra, om man kan säkerställa att kommunen lever upp till det, sa Sverigedemokraternas gruppledare Ove Kaye, när hans språktestmotion besvarades i fullmäktige.

Kontentan är att välfärds- och arbetsmarknadsnämnden på ett mer kvalitetssäkrat sätt ska kunna visa vilka mått och steg som vidtagits i syfte att säkerställa den språkliga förmågan vid nyanställning inom vård och omsorg.

Nämnden uppmanas även att följa upp språkförståelsen i sin internkontrollplan.

– Ett utmärkt svar. Det är ledningens ansvar att tillsätta kompetenta personer, sa Lars Ottosson (C).

I Sverigedemokraternas motion, som lämnades in i våras, uttrycks glädje över att personer med utländsk härkomst väljer en karriär inom vården, men samtidigt påpekas att de måste ha tillräckliga svenskkunskaper. Annars kan effekten bli ökad belastning och innebära risker för ordinarie personal som måste agera tolk åt kollegor.

Vårdutbildning inte nog

Ove Kaye menar att han ser två vågskålar framför sig i denna fråga: brukarens och kommunens.

– Så länge inte båda skålarna är tomma, kommer jag att yrka bifall till min egen motion, sa Kaye.

Han fortsatte:

– Jag har pratat med brukare som känt sig tvungna att slänga ut kommunanställda för att de inte kunnat göra sig förstådda. Det räcker inte med att ha vårdutbildning.

Sverigedemokraternas syn på saken fick delvis stöd av Kristdemokraternas Christer Törnell:

– Ove Kaye har pekat på ett problem, jag är övertygad om det. Nu har vi fått ett svar, och jag ställer mig bakom det. Vi får förutsätta att rutinerna som nämnden har fungerar och att folk ställer upp på dem.

Artikeltaggar

ÅmålOve KayePolitikSverigedemokraternaVälfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.