Hoppa till huvudinnehållet

Polisen fiskar efter nya kollegor: ”Söker vanliga människor”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
För att locka fler till yrket genomför Polismyndigheten nu en ”raggarrunda” i Fyrbodal. Anders Lövstrand, kanslist på polisen i Trollhättan, Jens Andersson, kanslist på polisen i Åmål och Emma Andersson, ansvarig för attraheraarbetet i polisområde Fyrbodal, var några av poliserna på plats i Åmål i onsdags.
För att locka fler till yrket genomför Polismyndigheten nu en ”raggarrunda” i Fyrbodal. Anders Lövstrand, kanslist på polisen i Trollhättan, Jens Andersson, kanslist på polisen i Åmål och Emma Andersson, ansvarig för attraheraarbetet i polisområde Fyrbodal, var några av poliserna på plats i Åmål i onsdags. Foto: Fredrik Tacacho

Rekryteringsbehovet av poliser är stort framöver, särskilt på mindre orter som Åmål. För att locka framtida kollegor till yrket bjöd polisen in till en informationsträff på polishuset i Åmål.

– Vi söker vanliga människor. Polisen ska spegla samhället så vi behöver alla typer av människor, säger Emma Andersson, ansvarig för attraheraarbetet i polisområde Fyrbodal.

Onsdagskvällens informationsträff i Åmål lockade nio personer, både Åmålsbor och personer från närliggande orter. Allt från nybakade studenter till personer som varit yrkesverksamma med annat några år. En av deltagarna som kunde räknas in i den senare kategorin var 25-årige Jonathan Albertsson från Högsäter.

Han jobbar sedan fyra år tillbaka som förskollärare, men har sedan en tid börjat snegla på polisyrket. Mycket tack vare en viss podd.

– Jag har blivit ännu mer sugen efter att ha lyssnat mycket på Hasse Bronténs podd ”Snutsnack”. Där får man en bra inblick.

Både på jobbet och på fritiden, bland kompisarna, är han en ”konfliktlösare” med mycket tålamod, lång stubin och ett lugn – egenskaper som kommer väl till pass som polis, menar han.

– Jag känner mig trygg i mig själv och vill hjälpa människor, säger han.

Informationsträffen gav honom en tydligare bild av polisyrket.

– Det var bra att få prata med poliserna, det gav mycket.

Jonathan Albertsson är intresserad av yrket, men har inte bestämt sig om eller när i så fall han ska söka till polisutbildningen.
Jonathan Albertsson är intresserad av yrket, men har inte bestämt sig om eller när i så fall han ska söka till polisutbildningen. Foto: Fredrik Tacacho

Efter en informationsfilm och en kortare presentationsrunda öppnade poliserna för en längre frågestund. Frågorna var många och berörde allt från det beryktade psykologsamtalet, som ingår i antagningsprocessen, till arbetstider och karriärsmöjligheterna inom polisen.

Poliserna på plats, både nyutexaminerade och mer erfarna, framhöll att yrket till stor del handlar om att vara problemlösare.

– Vi brukar säga att man ska kunna peka med hela handen, men också hålla någon i handen, säger Emma Andersson, polis sedan 16 år tillbaka.

Hon har i år tagit en paus från sin tjänst som utredare av brott i nära relation för att enbart ägna sig åt rekryteringsarbetet, som ansvarig för attraheraarbetet i polisområde Fyrbodal. I det arbetet ingår bland annat dessa informationsträffar, som i första hand vänder sig till personer som redan bor i Fyrbodal eller som vill bosätta sig i området. De senaste veckorna har hon besökt Lysekil, Uddevalla, Trollhättan, Stenungsund och Strömstad i samma ärende som i Åmål.

Poliserna på plats framhöll den familjära känslan och det lagarbete som de upplever finns inom polisen. ”Man delar glädje och sorg tillsammans i det här jobbet, det stärker gruppen”, säger polisen Anders Lövstrand.
Poliserna på plats framhöll den familjära känslan och det lagarbete som de upplever finns inom polisen. ”Man delar glädje och sorg tillsammans i det här jobbet, det stärker gruppen”, säger polisen Anders Lövstrand. Foto: Fredrik Tacacho

Numera kan hugade polisaspiranter ansöka till polisutbildningen och göra den så kallade prövningen året runt. Utbildningen finns i dag på fem orter: Umeå, Stockholm, Borås, Växjö och Malmö. Utbildningsstart sker två gånger per år, i januari och augusti.

Möjligheterna att få en aspirantplats och sedermera en fast tjänst i Åmål är mycket goda, säger Emma Andersson och framhåller samtidigt fördelarna med att jobba på en mindre ort som Åmål.

– På en liten ort lär man sig yrket snabbt då man får åka på alla typer av uppdrag. På större orter finns det fler specialenheter.

Artikeltaggar

ArbeteBrott & blåljusPolisenPolishögskolanSkola och utbildningÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.