Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls föreningar får en halv miljon i coronastöd: ”Ett helvetesår”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Coronapandemin har slagit hårt mot många klubbar som redan före pandemin hade det ansträngt ekonomiskt. Nu delar Riksidrottsstyrelsen ut 377 miljoner i kompensationsstöd. IFK Åmål är en av de lokala föreningarna som får ta del av pengarna.
Coronapandemin har slagit hårt mot många klubbar som redan före pandemin hade det ansträngt ekonomiskt. Nu delar Riksidrottsstyrelsen ut 377 miljoner i kompensationsstöd. IFK Åmål är en av de lokala föreningarna som får ta del av pengarna. Foto: Fredrik Tacacho

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till 2046 idrottsföreningar för perioden 1 maj till 28 september 2021. I Åmål kommer åtta föreningar att tilldelas stödet. IFK Åmål och IF Viken får överlägset mest, 252 000 respektive 184 000 kronor.

– Det här återställer vår ekonomi, säger Christer Östholm, ordförande i IFK Åmål.

Många idrottsföreningar har haft det tufft ekonomiskt under coronapandemin. I veckan kom Riksidrottsstyrelsen med en välkommen julklapp: 2046 idrottsföreningar runt om i landet kommer att få ta del av ett kompensationsstöd, för förlorade intäkter under coronapandemin.

– Vi vet att stödet gör skillnad för idrottsföreningarna och deras möjlighet till uthållighet och överlevnad under och efter pandemin. Även om restriktionerna hävdes den 28 september så lever idrottsrörelsen med långsiktiga effekter av pandemin och vi behöver under lång tid hjälpas åt för att återrekrytera och rekrytera inom olika delar av idrotten – både barn, ungdomar, ledare och domare, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Hälften av det begärda

Samtliga åtta Åmålsföreningar som sökt stödet får del av kakan. Totalt 568 000 kronor delas ut till föreningarna lokalt. IFK Åmål får mest pengar, 252 000 kronor, följt av IF Viken som får 184 000 kronor. Även Åmåls OK får ett betydande stöd, 50000 kronor.

IFK Åmåls ordförande Christer Östholm är positivt överraskad över summan föreningen tilldelats.
IFK Åmåls ordförande Christer Östholm är positivt överraskad över summan föreningen tilldelats. Foto: Thomas Wallin

Hur mycket av det ansökta beloppet som föreningen tilldelas beror på hur många och hur mycket övriga Föreningssverige ansöker om. Både IF Viken och IFK uppger att de fick ungefär hälften av det ansökta beloppet.

Mer än förväntat och ett välkommet tillskott i den ansträngda ekonomin, säger Christer Östholm, ordförande i IFK Åmål.

”Ett helvetesår”

– Det här året har varit ett helvetesår. Våra stora intäktskällor är ju där vi är med vid olika arrangemang, som bluesen och vår- och höstmarknaden och allt det blev ju inställt i år.

Tidigare kompensationsstöd har gett föreningarna mellan 30 och 40 procent av de ansökta pengarna. Stödet har varit avgörande för att IFK Åmål ska kunnat driva verksamheten vidare.

– Vi har kämpat hela året med väldigt lite slantar. Det har bland annat visat sig i A-laget där vi fått spela med ett ungdomslag i stort sett.

Stödet gör att föreningen kan gå in i nästa år med ett helt annat självförtroende.

– Vi har levt över våra tillgångar under hösten. Det här återställer vår ekonomi. När vi kliver in i 2022 gör vi inte det på minus.

IF Viken har tappat

Även Viken har tappat mycket pengar de senaste åren på grund av förlorade blues- och marknadsintäkter. Inställd klassfotboll och publikbegränsningar har också påverkat föreningen ekonomiskt. Stödet är därför mer än välkommet, menar ordföranden Kjell Hultgren.

– Det är väldigt viktigt. Vi kommer att göra en förlust i år, nu blir den inte den lika stor, säger han.

Övriga Dalslandskommuner har inte varit lika ihärdiga när det gäller att ansöka om stödet. I Mellerud är det fem föreningar som får ta del av stödet, i Färgelanda är det fyra, i Bengtsfors en förening, medan Dals Ed saknar föreningar som får ta del av stödet.

Hos Värmlandsgrannen Säffle får sju föreningar ta del av stödet. Däribland Säffle SK som får hela 364000 kronor.

Sista stödet

Riksidrottstyrelsen gör bedömningen att det aktuella kompensationsstödet blir det sista i nuvarande form. Det kommer dock att ges möjlighet att ansöka om stöd även för perioden efter den 28 september, då restriktionerna upphävdes, för att kompensera enskilda evenemang som ställts in eller reducerats efter den 28 september.

– Vi försöker nu lyfta blicken framåt mot det arbete som vi påbörjat som återstart av idrotten där vi lagar revorna. Det tidigare löftet från regeringen om 400 miljoner kronor i stöd för återstart under 2022 är bra. Men vi behöver långsiktigt stöd på 300 miljoner kronor per år under 2023 och 2024 och besked om detta så vi vet att vi har möjligheter att fortsätta bidra till att allt fler mår bättre, är en del av en gemenskap och känner sig tryggare som medlemmar i idrottsföreningar, säger Björn Eriksson.

Utöver de 377 miljoner kronor som betalats ut i kompensationsstöd till idrottsföreningar har 21 miljoner kronor fördelats till 25 specialidrottsförbund.

Lokala föreningarnas kompensationsstöd

IFK Åmål: 252 000 kr

IF Viken: 184 000 kr

Åmåls OK: 50 000 kr

Åmåls SK: 31 000 kr

Segelsällskapet Åmålsviken: 24 000 kr

Åmåls IBK: 10 000 kr

Åmåls RK: 9 000 kr

Tösse IF: 8 000 kr

Artikeltaggar

Björn ErikssonEkonomiIF VikenIFK ÅmålMotion och hälsaRiksidrottsförbundetÅmålÅmåls OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.