Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalanställda väktare kan bli en del av Åmåls krisåtgärder

Publicerad:
Säkerhetssamordnaren Daniel Andersson tror starkt på kraften som finns i det nytända kris- och säkerhetsrådet.
Säkerhetssamordnaren Daniel Andersson tror starkt på kraften som finns i det nytända kris- och säkerhetsrådet. Foto: Andreas Dagström

Snatterier, brott mot äldre, sociala störningar, segregering och välfärdsbrott. Det är fokusområdena för kris- och säkerhetsrådet Åmål. Med samverkan som vapen ska rådet bidra till ökad trygghet för kommuninvånarna.

Ett kris- och säkerhetsrådet fanns på plats redan 2018, när Daniel Andersson blev kommunens säkerhetssamordnare. Bland annat mobiliserades rådet när medlemmar från ett motorcykelgäng ställde till med problem i Åmål kring millennieskiftet. Men det är egentligen först nu som arbetet tagit organiserade former.

– Tanken var att vi skulle försöka utveckla rådet tidigare, sedan kom covid-19 emellan, säger Daniel Andersson.

Effektiv återstart

Återstarten har emellertid varit effektiv. Säkerhetssamordnaren menar till och med att plattformen är fulländad:

– Vi har med representanter från hela samhället, både myndigheter och föreningar. Det finns ingen enskild person här som kan säga att han eller hon står för allmänheten. För att individens ord ska nå rådet får man gå med i ett trossamfund, en idrottsförening eller annat.

Kris- och säkerhetsrådet sammanstrålade på stadshuset under tisdagen.
Kris- och säkerhetsrådet sammanstrålade på stadshuset under tisdagen. Foto: Andreas Dagström

Under tisdagen höll kris- och säkerhetsrådet möte på stadshuset. Utgången blev att ett antal mindre arbetsgrupper bildades i syfte att motverka snatterier, brott mot äldre, sociala störningar/segregation samt välfärdsbrott.

– Jag ser med stor tillförsikt på detta arbete, säger Daniel Andersson.

Kontakt med ungdomar

Grupperna har ännu inte hunnit diskutera någon strategi internt, men det finns redan vissa handfasta trådar att spinna vidare på, inte minst vad gäller problemet med ökat svinn i butikerna.

Ica-handlaren och rådsmedlemmen Susanne Enell planerar exempelvis att åka ut till skolorna och skapa personlig kontakt med ungdomarna. Det har tidigare visat sig ha viss förebyggande effekt i fråga om snatterier.

En annan tråd som det definitivt kommer spinnas vidare på berör närvaron av säkerhetsvakter i centrum. Kommunalrådet Michael Karlsson (S) nämnde under tisdagens rådsmöte att det kan bli tal om anställning av två-tre säkerhetsvakter i stället för inhyrning vid behov.

Då skulle insatserna bland annat bli mer flexibla, även om kommunen också fortsättningsvis skulle vara tvungen att ansöka om så kallad lob 3.

– Detta handlar om att bygga säkerhet, inte om att kommunen ska ha ett eget vaktbolag, sa Michael Karlsson, som medverkade via videolänk.

Vad gäller brott mot äldre finns ännu inga konkreta idéer. Det enda rådsmedlemmarna vet, utan att ha pratat med pensionärsorganisationerna, är att de vill undvika en situation som liknar den i Bengtsfors. Där rånades nyligen en äldre dam på sin handväska av två unga män, och sedan tidigare har orten ganska stora problem med killgäng som lever rövare i centrum.

– Det största arbetet blir att motverka sociala störningar/segregation, säger Daniel Andersson.

Roar Strömsheim, Michael Karlsson, Susanne Enell, Hassan Dalo och Beshar Badri är bara några av alla rådsmedlemmar Daniel Andersson lutar sig mot.
Roar Strömsheim, Michael Karlsson, Susanne Enell, Hassan Dalo och Beshar Badri är bara några av alla rådsmedlemmar Daniel Andersson lutar sig mot. Foto: Andreas Dagström

För att komma någon vart på detta område krävs inte minst samverkan med trossamfunden. En plattform för detta verkar redan finnas på plats, efter att en dialog inletts mellan Åmåls shia- och sunnimuslimer.

– Vi jobbar för att knyta alla minoritetsgrupperna närmare varandra, säger rådsmedlemmen Beshar Badri, som i det här sammanhanget representerar Kulturföreningen.

Viktig information

Lokalpolitikern Hassan Dalo (S) inflikar att trossamfunden inte minst är viktiga när det kommer till förmedling av information från myndigheterna. Under fredagsbönen kan det tas upp allt från förbud mot haschrökning till nödvändigheten av vaccinering mot covid-19.

Nästa gång kris- och säkerhetsrådet träffas blir den 15 februari 2022. Då ska respektive arbetsgrupp presentera mer konkreta idéer.

Artikeltaggar

ÅmålBrottDaniel AnderssonSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.