Hoppa till huvudinnehållet

Bra tryck hos Kardan efter elmotornyheten: ”Får en hel del spontanansökningar”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Kardans platschef Robert Boffey har jobbat hårt för att övertyga företagets ägare, Dana, att bygga den nya elmotorfabriken i Åmål.
Kardans platschef Robert Boffey har jobbat hårt för att övertyga företagets ägare, Dana, att bygga den nya elmotorfabriken i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

Genomslaget blev stort när Dana presenterade satsningen på en ny elmotorfabrik på Kardans anläggning i Åmål. Intresset är stort, både från jobbsökande, säljare och potentiella kunder.

– Det började komma in nya förfrågningar på Linkedin redan under presskonferensen, säger Robert Boffey, platschef på Nordiska Kardan.

Det har gått ett par veckor sedan Spicer Nordiska Kardans ägare Dana gick ut med nyheten att företaget satsar 450 miljoner på en ny elmotorfabrik i anslutning till Kardans anläggning i Åmål. Något som initialt kommer att skapa 80 nya jobb i Åmål.

I samband med att nyheten presenterades på en presskonferens i Gamla kyrkan lyfte flera personer fram Kardans platschef, Robert Boffeys ansträngningar, som en viktig del i att Dana valde Åmål och Kardan för den nya elmotorfabriken. Samtidigt som Boffey skötte den dagliga ruljangsen på företaget jobbade han hårt för att ro affären i hamn. Personen i fråga har en mer ödmjuk inställning till det hela.

– Jag vill lyfta teamet. Kompetensen, engagemanget och den kämpaglöd som finns här i företaget. Det var långt ifrån självklart och ingen enkel resa att ta sig hela vägen hit. Vi är många som har jobbat hårt för det här, på olika sätt. Sedan har jag fått äran att ha en sammanhållande roll i det här gentemot myndigheter och koncernledning och kunder, säger Robert Boffey.

Kardans anställda stolta och glada: ”Ska tipsa mina kompisar om jobb”

Tempot har knappast bedarrat sedan nyheten släpptes. Bland annat märker företaget av ett helt annat tryck när det gäller rekryteringsarbetet.

– Vi har fått en hel del spontanansökningar och folk som hör av sig. Folk som man har intervjuat tidigare, för vissa komplexa positioner, som har varit lite tveksamma innan, tycker helt plötsligt att jobbet är intressant. Det är lättare att rekrytera när man kan prata helt öppet om satsningen. Tidigare har man bara kunnat säga att något är på gång.

Vilken kompetens är det ni söker till elmotorfabriken?

– Nu är det främst projektorganisation vi söker, men vi tittar även efter spetskompetens, underhållstekniker, produktionstekniker.

Karina Johansen, IF Metalls lokala fackordförande på Kardan, jobbade tidigare mer praktiskt på företaget och hoppar fortfarande in om det krisar.
Karina Johansen, IF Metalls lokala fackordförande på Kardan, jobbade tidigare mer praktiskt på företaget och hoppar fortfarande in om det krisar. Foto: Fredrik Tacacho

Karina Johansen, IF Metalls lokala fackordförande på företaget, bekräftar det stora intresset för Kardan, sedan nyheten släpptes för ett par veckor sedan.

– Jag vet att det är många som knackar på dörren.

De senaste veckorna har hon pratat med många medlemmar kring framtiden och om den befintliga personalens möjligheter att söka sig till den nya fabriken.

– Alla är nyfikna kring hur det kommer att bli. För personalen är det en oerhörd trygghet att vi får det här. Alla tycker att det är väldigt roligt att det hamnar just här. Vi har mycket att se fram emot.

För att möta framtida personalbehov samarbetar företaget med Åmåls kommun och Fyrbodals kommunförbund kring utbildningsfrågan, som anpassningar på industriprogrammen och riktade vuxenutbildningar exempelvis.

Hur mycket av kompetensen finns redan i huset?

– Vi har en gedigen kompetens på produktionsteknik kring högautomatiserad produktion, men komplexiteten i den nya fabriken är långt mycket högre än den vi har i dag. Vi har en bra plattform att stå på men vi är långt ifrån helt färdiga. Det pågår rekryteringar.

En del av kompetensbristen kommer att lösas genom internutbildningar. För tillfället är fem anställda iväg på utbildning i Nordamerika.

Säljare ringer

Även när det gäller säljare har samtalsfrekvensen ökat betydligt de senaste veckorna. Redan under presskonferensen i gamla kyrkan började Robert Boffeys telefon vibrera med förfrågningar från branschfolk på Linkedin. Allt från entreprenadfirmor som vill bygga fabriken till företag som vill leverera robotar och automation har hört av sig.

– Men vi har ju jobbat med industriella partners länge så för oss har det mer varit att nu är det klart, nu kan vi signera kontrakten och lägga order. Det var ju inte så att vi kom på då att vi skulle behöva lite produktionsutrustning.

När började ni själv våga tro på att ni skulle ro affären i hamn?

– Jag fick en väldigt positiv känsla i slutet av september då vi fick ett antal positiva besked som stärkte vår position i konkurrensen internt. Då blev det mer kampen mot klockan, om vi skulle hinna få till ett bygge och få fastigheten på plats i tid.

Camilla Olsson har varit på Kardan i fem år och jobbar i dag i måleriet. ”Det är otroligt kul att de satsar här”, säger hon angående den nya fabriken.
Camilla Olsson har varit på Kardan i fem år och jobbar i dag i måleriet. ”Det är otroligt kul att de satsar här”, säger hon angående den nya fabriken. Foto: Fredrik Tacacho

De stora markarbetena kommer att påbörjas i januari. Enligt tidsplanen ska fabriken stå klar redan under hösten nästa år och under första halvåret 2023 ska produktionen vara igång.

– Vi valde en av de större aktörerna på entreprenadmarknaden just för att om det tillstöter problem så finns det mer muskler att putta in resurser med.

Inledningsvis kommer den nya fabriken att fokusera på tillverkningen av elmotorer anpassade för tyngre fordon i spannet 350 till 800 hästkrafter, om man jämför med en förbränningsmotor.

– Sedan är det en ganska enkel manöver att skala ner produkten till att även vara gångbar mot en personbilstillverkare exempelvis. Det finns förutsättningar.

Företaget kommer att rikta sig mot hela den nordeuropeiska marknaden. Ett stort avtal, som möjliggjorde satsningen, är redan påskrivet. Upphandlingar och förfrågningar med ett antal andra kunder pågår. Företaget vill inte gå in på vilka kunder det handlar om specifikt. Potentiella kunder är allt från personbilstillverkare till tunga gruv- och anläggningsmaskiner och spannet däremellan.

– Alla typer av fordon egentligen. Fördelen med våra produkter är att de är skalbara. Beroende på hur vi väljer att konfigurera och bygga dem och vilken effekt vi får ut gör att de är anpassningsbara. Det finns en otroligt stor potential och kan bli hur stort som helst. Vi tittar inte bara på motorer. Vi tittar på ett antal andra komponenter som behövs för en eldrivlina.

Vad betyder den här satsningen för Åmål?

– Jag hoppas att det ger en framtidstro. Att man ser möjligheterna och känner en stolthet över att fabriken byggs just här och inte i Stockholm eller Göteborg.

Läs också

Artikeltaggar

ArbeteNäringslivRobert BoffeySpicer Nordiska Kardan ABÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.