Hoppa till huvudinnehållet

Kardans anställda stolta och glada: ”Ska tipsa mina kompisar om jobb”

Publicerad:
Mathilda Johansson vet inte hur länge hon själv blir kvar på Kardan då hon har planer på att plugga till journalist eller biolog, men kommer att tipsa sina kompisar att söka sig till företaget, säger hon.
Mathilda Johansson vet inte hur länge hon själv blir kvar på Kardan då hon har planer på att plugga till journalist eller biolog, men kommer att tipsa sina kompisar att söka sig till företaget, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho

På fabriksgolvet och i fikarummet på Kardan har samtalsämnet varit givet, sedan nyheten om den nya elmotorfabriken släpptes för ett par veckor sedan.

– Jag tror inte folk har fattat hur stort det här är, säger Michael Engtorp, en av företagets 180 anställda.

Företagets anställda följde presskonferensen för ett par veckor sedan live via ett antal skärmar i fabriken. Senare samma dag följde företagsledningen upp presskonferensen med en samling där en intern, konkret framtidsplan presenterades.

– Man kan inte bli annat än glad. En så här stor affär för lilla Åmål, jag tror inte att folk har fattat riktigt hur stort det är, säger Michael Engtorp, kvalitetsingenjör på Kardan.

Hur stort är det?

– För Åmål är det här jättestort. Större än om vi skulle ha fått hit fängelset, skulle jag säga. Man blir lite stolt och glad.

Har ni i personalen känt att det har varit något på gång?

– Ja, vi hade det på känn. Man har märkt att det har varit mycket på gång runt om.

Michael Engtorp kom till företaget 2013, efter att hans tidigare arbetsgivare Volvo bussar lade ner sin produktion i Säffle.

Personligen kommer han inte att påverkas nämnvärt av den nya satsningen då han endast har ett par år kvar till pensionen. Men han gläds med företaget och dess anställda.

– Jag kommer att tipsa folk om att söka sig hit.

Bra tryck hos Kardan efter elmotornyheten: ”Får en hel del spontanansökningar”
Även om Michael Engtorp, kvalitetsingenjör på Kardan, bara har ett par år kvar till pensionen är han glad och stolt över den satsning som görs i Åmål, säger han.
Även om Michael Engtorp, kvalitetsingenjör på Kardan, bara har ett par år kvar till pensionen är han glad och stolt över den satsning som görs i Åmål, säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Fredrik Pettersson, som jobbar på monteringen, har varit på företaget i över tio år. Även han ser positivt på den nya satsningen, även om han är osäker på hur mycket det kommer påverka just honom.

– Men det kommer ju bli fler jobb och det är positivt, säger han.

Om han kommer att försöka söka sig till den nya fabriken vet han inte än. För tillfället har han fullt upp ändå, med mycket övertid, säger han.

– Det kommer nog att vara lite mer avancerade jobb i den nya fabriken, men det hade varit kul att jobba där, säger han.

Fredrik Pettersson, montör på Kardan, ser positivt på den nya satsningen.
Fredrik Pettersson, montör på Kardan, ser positivt på den nya satsningen. Foto: Fredrik Tacacho

I en annan del av fabriken står Redhaa Mutar och packar i ordning leveranser tillsammans med Sandra Abelin-Eriksson.

Efter avslutad praktik fick Redhaa Mutar fortsatt jobb på företaget. Sedan en månad tillbaka är hon fast anställd. Hon berättar att hon var blyg under den första tiden på jobbet, men känner nu att hon har kommit in i gänget bra.

– Jag trivs jättebra här. Jag har lärt mig språket jättebra, tack vare det här jobbet.

Hur ser på du den satsningen som görs i företaget med den nya elmotorfabriken?

– Det är jättekul att det blir större. Jag hoppas att jag kan få jobba i den nya fabriken i framtiden

Sandra Abelin-Eriksson och Redhaa Mufar packar beställningar.
Sandra Abelin-Eriksson och Redhaa Mufar packar beställningar. Foto: Fredrik Tacacho

Även Mathilda Johansson är ny på företaget. Hon tog studenten från samhällsvetenskapsprogrammet på Karlbergsgymnasiet så sent som i juni och började sedan relativt omgående att jobba på Kardan, där hon i dag jobbar med svetsning.

Även om hon inte vet hur länge hon själv kommer bli kvar på företaget, då hon vill börja plugga snart, gläds hon över den satsning som görs på företaget.

– Det är bra och stort att de satsar på detta i Åmål, det behövs.

Hon kommer att uppmana sina arbetslösa vänner att söka sig till företaget.

– Jag har några tjejkompisar som jag ska ”pusha” att söka sig hit.

Amerikansk industrijätte bygger ny fabrik i Åmål – satsar halv miljard80 jobb till att börja med: ” Vi har framtidssäkrat vår verksamhet”

Artikeltaggar

ÅmålArbeteNäringslivSpicer Nordiska Kardan AB

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.