Hoppa till huvudinnehållet

Göteborgs nya Unesco-status kan gagna Åmål

Publicerad:
Victor Estby (närmast) tror att Åmål kommer att kunna dra nytta av Göteborgs nyvunna status som Unesco litteraturstad. Foto: Andreas Dagström

Representanter för ett antal litteraturhus och liknande verksamheter har under veckan hållit konferens i Åmål. Syftet var att väva ännu tajtare band i ett nätverk mellan deltagarna.

Konferens pågick torsdag–fredag och för värdskapet svarade Bokdagar i Dalsland/Nordiska litteraturhuset i samarbete med systerorganisationen i Göteborg. Konferensen markerade slutpunkt för ett tvåårigt projekt som syftat till att starta ett skandinaviskt nätverk med litteraturhus.

Avslutningsdagen inleddes med ett föredrag om Göteborgs nyvunna status som Unesco litteraturstad. Förhoppningen är att hela Västra Götalandsregionen, inklusive Åmål, ska kunna dra nytta av kvalitetsstämpeln.

– Det var ett krav som ställdes vid ansökningen, säger Victor Estby, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland. Kanske finns det en Unesco-stad i Afrika eller Australien som har ungefär samma förutsättningar som vi och som vi kan utbyta erfarenheter med.

Fredagen inleddes med en presentation av Unesco litteraturstad Göteborg.
Fredagen inleddes med en presentation av Unesco litteraturstad Göteborg. Foto: Andreas Dagström

Formellt utses Göteborg till Unesco litteraturstad 4 mars 2022.

Under veckans Åmålskonferens medverkade bland andra representanter för litteraturhuset i Lund, Jönköpings litteraturhus, Göteborgs litteraturhus, Region Värmland och föreningen Värmlandslitteratur.

Tanken var att även ett par norska och danska organisationer skulle delta, men för dem satt coronarestriktioner stopp.

Pandemin har varit ett ok under nästan hela den två år långa projektperioden som lett fram till konferensen. Många möten har varit tvungna att hållas digitalt, vilket rimmar illa med den övergripande ambitionen om att göra nätverket så fysiskt som möjligt.

Inledningsdagen av avslutningskonferensen handlade om litteraturhus i glesbygd. Bland annat anordnades litterär stadsvandring i Åmål med guidning av bokförläggaren Kerstin Aronsson. Turen började på Kungsberget och gick via Gamla kyrkan, Kulturhuset och bokhandeln till Ida Bäckmanns plats och gata.

Det gavs också rundvisning i Nordiska litteraturhuset på Kyrkogatan.

Britt Bohlin (närmast), före detta direktör för Nordiska rådet, var sista föredragshållare.
Britt Bohlin (närmast), före detta direktör för Nordiska rådet, var sista föredragshållare. Foto: Andreas Dagström

Sista föredragshållare var Britt Bohlin som pratade om litteraturen och kulturens betydelse för det nordiska samarbetet.

– Hennes idé är att litteraturen ska kunna hjälpa till att trycka tillbaka den märkliga nationalism som uppstått under pandemin, säger Victor Estby.

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningLitteraturUnesco

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.