Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Åmålstränarna som vunnit flest lopp och kört in mest pengar

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Anders Elehn, Björn Ceder och John Ö Jensen är i topp i listorna.
Anders Elehn, Björn Ceder och John Ö Jensen är i topp i listorna. Foto: NWT Redaktion

Den sista travdagen för året i Åmål kördes den 17 oktober.

Hur har säsongen varit för de aktiva på banan? Vi har gjort en koll i statistiken till och med måndag den 13 december.

Åmål är en mindre bana än Färjestad och Årjäng och det märks när man kollar igenom statistiken bland proffskuskarna då det är tre som har startat under 2021. När man ser till vinstrikaste proffs har det gått bäst för Anders Elehn som har kört in 139 100 kronor. En stor del i det har Strong de la Hoya haft som vunnit fyra lopp under året.

Vinstrikaste proffskusk Åmål

1) Anders Elehn 143 100 kronor.

2) John Ö Jensen 81 000 kronor.

3) Glenn H Persson 48 700 kronor.

När man ser till vinstrikaste kusk med B-licens är det Nicklas Nilsson som har kört in mest pengar. Han började att köra sent under året men framgångarna har varit stora med Carlos Lennon som kom tvåa i amatör-SM på Åby. Nicklas har endast elva lopp och har det fina snittet 10 081 kronor per start. Bakom Nicklas är det jämnt mellan Nathalie Vestlund Högberg, Svante Häger, Roger Anderberg och Kent Persson.

Vinstrikaste med B-licens Åmål

1) Nicklas Nilsson 110 900 kronor.

2) Natalie Vestlund Högberg 75 400 kronor.

3) Svante Häger 72 500 kronor.

4) Roger Anderberg 68 300 kronor.

5) Kent Persson 63 900 kronor.

Marcus Schön är hemma i Sverige igen efter en tid i USA och han är överlägsen när det gäller inkörda pengar bland de med K-licens, det vill säga att man enbart kör hästar åt andra och inte har egna hästar.

Vinstrikaste med K-licens Åmål

1) Marcus Schön 381 300 kronor.

2) Maria Lundgren 89 000 kronor.

3) Emilia Carlsson 44 200 kronor.

4) Felicia Persson 7 100 kronor.

5) Eline Zackariasson 3 500 kronor.

Anders Elehn har inte bara kört in mest pengar bland proffskuskarna utan han har vunnit flest lopp också. Samtliga fyra vinsterna har kommit med Strong de la Hoya, som tränas av Ann-Christin Edvardsson.

John Ö Jensen har en vinst under 2021 som kusk och den togs i Årjäng med O.M.Entertainyou.

Segerrikaste proffskusk Åmål

1) Anders Elehn 4 vinster.

2) John Ö Jensen 1 vinst.

3) Glenn H Persson 1 andraplats.

Det är jämnt när det gäller vinster för de som har B-licens. Det är tre som har vunnit varsitt lopp i år. Kent Persson vann på hemmabanan med Bear Turbo, Roger Anderberg vann också i Åmål med Upcoming Artist medan Nicklas Nilsson tog sin seger på Färjestad med Carlos Lennon i ett uttagningslopp till amatör-SM.

Segerrikaste med B-licens Åmål

1) Kent Persson 1 vinst.

2) Roger Anderberg 1 vinst.

3) Nicklas Nilsson 1 vinst.

4) Natalie Vestlund Högberg 3 andraplatser.

5) Sofia Bäck 2 andraplatser.

Fullt logiskt är det Marcus Schön som har vunnit flest lopp av de med K-licens. Han har vunnit sex lopp under 2021 och de är tagna med sex olika hästar: Simb Murdoch, Dacore, My New Chapter, Mogas Casanova, B.G.Felicia och T.Midi. Maria Lundgren är tvåa med en seger, den tog hon med Mörten på Färjestad.

Segerrikaste med K-licens

1) Marcus Schön 6 vinster.

2) Maria Lundgren 1 vinst.

3) Eline Zackariasson 1 tredjeplats (på en start)

John Ö Jensen är den proffstränare som har flest starthästar på sin träningslista på banan och han har också kört in klart mest pengar. Det har har blivit drygt 390 000 kronor in till stallet och det är kallblodet Björnemyr Dennis, 140 200 kronor, och O.M.Entertainyou med 101 500 kronor som har bidragit mest.

Vinstrikaste proffstränare

1) John Ö Jensen 392 900 kronor.

2) Glenn H Persson 112 200 kronor.

3) Anders Elehn 61 100 kronor.

Åmål har en härlig bredd när det gäller framgångsrika amatörtränare och för att komma in på topp fem är man tvungen att ha kört in över 150 000 kronor.

Leder ligan gör Sofie Karlsson och det är Carlos Lennon som är framgångsrikaste häst i hennes stall med 197 500 kronor intjänade i år. I övrigt är det Towbar, Arc en Ciel och Chilling Star som har bidragit till den fina siffran 315 600 kronor.

Tvåa ligger Thomas Carlsson som hade North Dakota på sin träningslista när hon vann ett V75-lopp på Åby i februari och tjänade 150 000 kronor. Hon är nu i träning hos Eric Martinsson och har tjänat över 450 000 kronor i år.

Vinstrikaste tränare med B-licens

1) Sofie Karlsson 315 600 kronor.

2) Thomas Carlsson 263 600 kronor.

3) Kjell Magnusson 251 000 kronor.

4) Björn Ceder 235 000 kronor.

5) Marcus Carlsson 158 700 kronor.

Den sista kategorin är antalet vinster för B-tränare och även här är det hårt i toppen och för att komma in på topp fem behövs det minst två vinster. I kraft av fler andraplatser leder Björn Ceder ligan med fyra vinster fördelat med tre av Victor C. och en av Ingrid C.

Kjell Magnusson har fyra vinster där Whitelighttrotter har vunnit tre lopp och Astrid L.Cherie ett lopp.

Ann-Christin Edvardsson har Strong de la Hoya och han har haft ett fantastiskt fint år då han vunnit fyra lopp tillsammans med Anders Elehn.

Nämnas kan att utanför topp fem har ytterligare tre tränare två vinster: Marcus Carlsson, Tomas Eklund och Malin Gustavsson.

Segerrikaste tränare med B-licens

1) Björn Ceder 4 vinster.

2) Kjell Magnusson 4 vinster.

3) Ann-Christin Edvardsson 4 vinster.

4) Sofie Karlsson 3 vinster.

5) Thomas Carlsson 3 vinster.

Artikeltaggar

Anders ElehnJohn Ö JensenMarcus SchönMaria LundgrenSofie KarlssonTravÅmålÅmålstravetÅmålstravet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.