Hoppa till huvudinnehållet

Lussebruden och hennes sällskap drog tre fulla hus

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmåls lucia Mika Lundahl ledde sina tärnor och stjärngossar in i kyrkan.
Åmåls lucia Mika Lundahl ledde sina tärnor och stjärngossar in i kyrkan. Foto: Andreas Dagström

Vackert och stämningsfullt med lite annorlunda inslag. Det var på måndagskvällen åter dags för luciakonserter av modell större i Åmåls kyrka. Tre efter omständigheterna fullsatta föreställningar betades av.

Årets ljusdrottning, Mika Lundahl, stegade stolt och rakryggad upp mot altaret, åtföljd av sina tärnor och stjärngossar. I bagaget hade tågets kärna en hård arbetsdag med ett tiotal framträdanden på olika platser, men några tecken till trötthet gick inte att utläsa av ansiktena, snarare tvärtom.

För att slippa kontrollera covid-pass hade församlingen begränsat publikantalet till 120 personer. Smart rent logistiskt, och ur smittosynpunkt, men samtidigt blev det besynnerligt luftigt i bänkraderna, särskilt baktill i kyrkan.

Å andra sidan kan sångarna skryta med att de faktiskt drog tre fulla hus.

Publiken bjöds på både väntade och lite mer oväntade melodival.
Publiken bjöds på både väntade och lite mer oväntade melodival. Foto: Andreas Dagström

Rent musikaliskt levde firandet upp till förväntningarna. Tärnorna svarade för skönsången medan barnkörerna och stalledrängarna adderade smittande entusiasm respektive stabil bas att luta sig mot.

Det är också fascinerande hur stor låtskatt lucia har att ösa ur. Vissa melodier går naturligtvis inte att hoppa över, men som regel brukar programmen, åtminstone i Åmåls kyrka, bjuda på ett antal mer eller mindre nya bekantskaper. Och det som inte är nytt förses ofta med uppdaterade kostymer eller accessoarer, vilket naturligtvis ger plus i kanten.

Finaste stunden var ändå framförandet av den från början inte så värst juliga Mauro Scocco-låten ”Tusen röster”, där lucia Mika Lundahl tog täten, följd av gruppering efter gruppering ur sitt tåg. Ett maffigt ljudbygge, förstärkt av trummor.

  • Foto: Andreas Dagström
  • Foto: Andreas Dagström
  • Foto: Andreas Dagström
  • Foto: Andreas Dagström
  • Foto: Andreas Dagström
  • Foto: Andreas Dagström
  • Foto: Andreas Dagström
  • Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

Etik och religionLuciaMusikÅmåls centrumÅmåls kyrka

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.