Hoppa till huvudinnehållet

Karlbergselev tilldelas USA-stipendium: ”Det blir ett äventyr”

Publicerad:
Olivia Bååt Tuovila, 16, från Åmål tilldelas Åmåls kommuns internationella utbytesstipendium. Från och med hösten 2022 ska hon plugga på High School i De Pere, USA.
Olivia Bååt Tuovila, 16, från Åmål tilldelas Åmåls kommuns internationella utbytesstipendium. Från och med hösten 2022 ska hon plugga på High School i De Pere, USA. Foto: Alma Borglund

Olivia Bååt Tuovila, 16, från Åmål tilldelas Åmåls kommuns internationella utbytesstipendium, där hon får möjligheten att studera på De Pere High School i USA ett läsår.

– Det blir ett äventyr, säger en omtumlad Olivia strax efter beskedet.

Efter ett längre uppehåll delar Åmåls kommun återigen ut internationella utbytesstipendier på De Pere High School i USA, till Karlbergsgymnasiets elever. I år tilldelas stipendiet 16-åringen Olivia Bååt Tuovila, som får möjlighet att studera ett läsår i Åmåls vänort De Pere, Wisconsin.

Olivia Bååt Tuovila tilldelades stipendiet efter att ha blivit intervjuad av representanter, både från barn- och utbildningsnämnden och från barn- och utbildningsförvaltningen. Och här är motiveringen:

Olivia Bååt Tuovila uppvaktades under tisdagen av barn- och utbildningsnämndens ordförande i Åmåls kommun, Jerry Saxin (S).
Olivia Bååt Tuovila uppvaktades under tisdagen av barn- och utbildningsnämndens ordförande i Åmåls kommun, Jerry Saxin (S). Foto: Anneli Blume

”Genom sin positiva anda, sitt driv och engagemang samt med ett lugnt och moget intryck visade Olivia att hon kommer att vara en bra ambassadör för Åmåls kommun och Karlbergsgymnasiet och tilldelas därför kommunens internationella utbytesstipendium till De Pere, USA”.

Olivia Bååt Tuovila uppmärksammades särskilt i samband med julavslutningen i sin klass under tisdagen.

Läser ekonomi

Olivia Bååt Tuovila går första året på ekonomiprogrammet på Karlbergsgymnasiet.

– Jag tycker alla ämnen är roliga. Främst gillar jag matte, historia och företagsekonomi, säger hon.

Vilket yrkesval funderar du över just nu?

– Jag vill bli polis, eller kanske något annat inom rättsväsendet.

Till vardags tycker Olivia om att idrotta. Hon sysslar med gymnastik och, fram tills bara för något år sedan, handboll.

– När jag var mindre spelade jag också innebandy och fotboll.

Får en möjlighet

Under 2014 instiftade Åmåls kommun ett internationellt utbytesstipendium med syfte att öka motivationen bland unga att se möjligheter i kommunen och världen, samt att öka medvetenheten om sin egen och andra kulturer.

– Jag gillar att träffa nya människor och jag gillar språk. Jag vill jättegärna lära mig engelska flytande och det får jag en möjlighet till nu, säger Olivia Bååt Tuovila.

I värdfamilj

Olivia Bååt Tuovila kommer att bo i värdfamilj under sin utlandsvistelse. Den planerade avresan i augusti 2022 sker under förutsättning att smittspridning av covid-19 är låg samt att det inte kvarstår några restriktioner för inresor till USA.

– Det ska bli väldigt kul. Verkligen ett äventyr. Men jag vet inte så mycket mer om hur det kommer att fungera. Allt är så nytt just nu, säger en något omtumlad och bubblande glad Olivia Bååt Tuovila.

Artikeltaggar

Skola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.