Hoppa till huvudinnehållet

Stadt tar nya restriktioner med lugn: ”Vi är härdade”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Lasse Orava som äger Åmåls stadshotell ihop med hustrun Elisabeth tog myndigheternas nygamla rekommendationer med jämnmod.
Lasse Orava som äger Åmåls stadshotell ihop med hustrun Elisabeth tog myndigheternas nygamla rekommendationer med jämnmod. Foto: Andreas Dagström

På måndagen var det dags igen. Regeringen och Folkhälsomyndigheten lade fram nygamla åtgärder för att minska smittspridningen.

– Nu börjar man bli van, säger Lasse Orava, ägare till Åmåls stadshotell, som inte räknar med några större ändringar för egen del.

Alla som kan ska arbeta hemifrån. Det var huvudbudskapet från statsminister Magdalena Andersson (S) vid måndagens presskonferens, vid sidan av uppmaningen till ökad vaccinering.

Fem nygamla rekommendationer dammades av, samtidigt som tre åtgärder förlängdes. Tyngst faller bördan på krogar och restauranger.

– Vi påverkas självklart av det här. Alla rekommendationer gör att folk reagerar, säger Lasse Orava, som äger Åmåls stadshotell och hotell Dalhall ihop med hustrun Elisabeth.

Någon panik är det emellertid inte tal om:

– Nu börjar man bli van. Vi är härdade. Vi kan det här nu.

Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska från och med onsdag stängas senast klockan 23. Det införs också begränsning på högst åtta personer per sällskap.

– Det är mest på helgerna vi har haft öppet sent. Men oftast har det varit lugnt mellan 23 och 02, säger Lasse Orava, som ändå tycker det är synd att möjligheten till sen stängning tas bort.

Behöver ni ändra något rent praktiskt?

– Vi har redan gjort vårt ommöblering och sett till att folk kan hålla avstånd. Stadt har tre matsalar plus lobby, så det finns alltid möjlighet att sitta avskilt för dem som vill.

Stadt har tur så till vida att de flesta affärsresenärerna har yrken som inte kan utföras på distans.
Stadt har tur så till vida att de flesta affärsresenärerna har yrken som inte kan utföras på distans. Foto: Andreas Dagström

Anpassningen har i stort sett varit konstant sedan pandemin exploderade för två år sedan.

– Det rörigaste är att våra gäster inte vet vad som gäller efter alla rekommendationer som kommer och går. I början var folk mer pålästa, mer på helspänn. Men nu frågar de oss vad som gäller här. Det är en skönare stämning på det viset, säger Lasse Orava.

Hur går annars era tankar efter måndagens besked?

– Jag tycker mest det är synd att de inte inför krav på vaccinationsbevis istället. Särskilt som statsministern inledde med en uppmaning om att ökad vaccinering. Jag skulle lätt kunna läsa av covidpass och vaccinationsbevis för alla våra gäster.Det finns ju fungerande covidpass och lättillgänglig teknik för att läsa av dem.

Nu har vi pratat restaurang: Hur påverkas hotellet?

– Regeringens uppmaning är att alla som kan ska arbeta hemifrån. Vi har lite tur där i och med att de flesta av våra affärsresenärer sysslar med byggarbete och järnväg. Det kan inte göras hemifrån. Men tyvärr är det nog många kollegor i våra större städer som kommer att drabbas.

Åmåls stadshotell har på det hela taget fått kämpa för att hålla sig flytande under senare år. Antalet gästnätter är långtifrån vad det var före coronan.

– Jag säger som min son: Våren är på väg. Hittills har det under varje år av pandemin inneburit att smittspridningen gått ned. Vi håller tummarna för att det blir så den här gången också, säger Lasse Orava.

Artikeltaggar

CoronavirusetLasse OravaNäringslivÅmålÅmåls stadshotell

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.