Hoppa till huvudinnehållet

Nybliven professor med särskilt intresse för kvalitet

Publicerad:
Martin Grimberg Löfgren kan nu titulera sig professor.
Martin Grimberg Löfgren kan nu titulera sig professor. Foto: Christina Knowles

År 1999 började Säfflebon Martin Grimberg Löfgren studera företagsekonomi vid Karlstads universitet. Vad han inte visste då var att han över 20 år senare fortfarande skulle vara kvar på universitetet. Han arbetar som prefekt och ansvarar för hela Handelshögskolan. Dessutom kan han numera titulera sig professor.

Det var i november 2021 som Säfflebon Martin Grimberg Löfgren blev professor i företagsekonomi, ett område som han har forskat mycket om under sina år på Karlstads universitet.

Han jobbar sedan 2017 som prefekt. Det innebär att han är chef över Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Han ansvarar därmed för många, både medarbetare och studenter. Inom Handelshögskolan finns sex ämnen, 140 medarbetare och 2 600 studenter så jobbet som prefekt har upptagit den största delen av Martin Grimberg Löfgrens tid de senaste åren.

Nyblivna professorn Martin Grimberg Löfgren har många intressen. Bland annat spelar han gitarr i Kompisarna.
Nyblivna professorn Martin Grimberg Löfgren har många intressen. Bland annat spelar han gitarr i Kompisarna. Foto: Nathalie Forsström

Rektorns beslut

Innan Martin Grimberg Löfgren började jobba som prefekt forskade han mycket. För att den forskningen fortfarande skulle vara aktuell ansökte han för en tid sedan om att bli professor. I november i år stod det klart att rektorn, som är den som i sista ledet bestämmer, hade fattat beslut om att godkänna ansökan.

– Det är först två externa professorer som granskar och sedan tas beslut av rektor, säger Martin Grimberg Löfgren.

Olika steg

Nu känns det bra att ha fått ut en professur.

– Det var skönt att kunna ta det steget. Den dagen jag slutar som prefekt har jag en professur att luta mig tillbaka på, säger han.

Martin Grimberg Löfgren förklarar de olika stegen inom forskarvärlden. Han berättar att man för att få kalla sig doktor ska skriva en doktorsavhandling. Martin blev doktor 2006. Nästa steg är att bli docent, det blev Martin 2011.

– Lite lätt förklarat är att man dubblar den vetenskapliga produktionen. För att bli docent ska man producera lika mycket vetenskapligt material som motsvarar två doktorsavhandlingar, säger han.

20 artiklar

Martin Grimberg Löfgren har efter 2011 forskat inom huvudsakligen fyra ämnen, kvalitet och kundtillfredsställelse, tjänstefiering, konsumentbeteende och affärsmodeller. Hans forskning har resulterat i 20 vetenskapliga artiklar.

För att sedan bli professor ska man producera så mycket vetenskapligt material så att det motsvarar fyra doktorsavhandlingar.

Började som extrajobb

När Martin Grimberg Löfgren började som student på universitetet för över 20 år sedan hade han inga planer på att bli professor. Men det ena har lett till det andra.

– Det fanns ingen sån tanke. Det var en professor när jag skrev min masteruppsats som behövde extrajobbare i olika forskningsprojekt, säger han.

Martin Grimberg Löfgren var med och gjorde intervjuer. När det senare dök upp en ledig doktorandtjänst sökte han den och fick den. Och på den vägen är det.

– Det är lite speciellt nu när jag är chef över flera lärare som jag hade när jag pluggade, säger han.

Härlig miljö

Martin Grimberg Löfgren trivs fortfarande i universitetsmiljön och han uppger att de gör ett samhällsnyttigt jobb.

– Vi kan göra skillnad i samhället om vi skickar ut studenter med rätt verktyg, säger han.

Innan han började jobba som prefekt forskade han mycket.

– Det är inom kundupplevelse och kvalitet jag har specialiserat mig, säger han.

Jobbar med företag

Martin Grimberg Löfgren har arbetat tillsammans med stora företag som Volvo, Ericsson och Ica men också med lokala företag som till exempel Löfbergs. Martin säger att en fördel med Sverige är att det går lätt att jobba med riktiga företag. Han föredrar att arbeta ute i verkligheten framför att forska i ett laboratorium.

– Jag vill vara ute i verkligheten. Människor är inte helt förutsägbara, det blir inte som i ett labb, säger han.

Kunders upplevelser

Kundupplevelse och kvalitet är ett område som alltid har intresserat Martin.

– Jag har alltid varit intresserad av kvalitet i olika former. Det fanns saker som gjorde mig nyfiken. Det finns saker som gör att människor blir nöjda eller missnöjda, säger han.

Han gillar bredden inom sitt område.

– Jag har sett på allt från människors beteende i kollektivtrafiken till förpackningar, säger han.

Många intressen

Han tycker att det är kul att jobba tillsammans med företag. Det kan vara en frågeställning som företaget har som han hjälper till att söka svar på. Ofta, berättar han, är svaret på företagets frågeställning bara början på forskningen.

Men det är inte bara den akademiska världen som tar upp Martins tid och intresse. Musik är också en stor del av hans liv. Han spelar gitarr i Säfflebandet Kompisarna och har hållit på med musik sedan han var nio år. Dessutom är han aktiv som ledare i Säffle SK. Även om han har ett krävande jobb ser han inga problem med att få tiden att räcka till även till musiken och fotbollen. Det tror han till stor del beror på att han bor i Säffle.

– Det är fördelen med den lilla staden. Det är fantastiskt enkelt att delta i aktiviteter.

Fakta

Martin Grimberg Löfgren

Yrke: Prefekt och professor på Handelshögskolan vid Karlstads universitet.

Ålder: 46

Familj: Fru Mari och sönerna Leo och Jack

Intressen: Gillar musik och att resa. Det senare har varit lite svårt på senaste...

Lyssnar på: Beatles, Springsteen, Deep Purple

Läser helst: ST

Favoritmat: Grillat

Favoritdryck: Öl och mjölk

Den senaste filmen jag såg: Venom let there be carnage

Favoritplats: Varsomhelst i gott sällskap.

Artikeltaggar

ForskningKarlstads universitetSäffleSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.