Hoppa till huvudinnehållet

Inaktuellt VMA skickades ut om farligt utsläpp: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett felaktigt VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut på tisdagskvällen.

Enligt Sveriges Radios trafikredaktion, ska det röra sig om inaktuellt material som plockades upp av deras digitala verktyg.

– Det är väldigt allvarligt om det går ut VMA-information som inte stämmer, säger Mårten Randberg, chef för SR:s trafikredaktion.

VMA skickades ut av misstag i Säffle: ”Inget har hänt”

Vid 22-tiden på tisdagskvällen gick det ut ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) i Säffle. I meddelandet stod det att ett svaveldioxidutsläpp skett på pappersfabriken – men det visade sig vara inkorrekt.

Mårten Randberg förklarar att ett felaktigt VMA med kopplingar till deras digitala verktyg aldrig har skickats ut tidigare.

Meddelandet lades ut på SVT:s sajt, text-tv, på Krisinformation.se och publicerades även av Aftonbladet.

Det gick däremot varken ut i sändning i P4 Värmland eller via sms direkt till några privatpersoner.

Mårten Randberg berättar att personen som var i tjänst under kvällen i fråga, hade fått in en begäran om att sända ett VMA kring en pågående båtbrand i Limhamn i Malmö.

– Vi jobbar i ett digitalt VMA-verktyg, där man skriver ner meddelandet som sedan går ut i sändning.

Den anställda hade fortsatt jobba med att bland annat fylla i sändningstider, men då hakade programmet upp sig, enligt Mårten Randberg.

– Någonstans där har det inträffat en märklig händelse. Samtidigt som VMA:et om branden i Malmö skickades ut till krisinformation.se och andra aktörer, skickades det även ut ett VMA i Säffle.

Mårten Randberg förklarar att det ska röra sig om en över ett år gammal händelse – en gasläcka som inträffade i Säffle oktober 2020.

Trafikredaktionen förberedde i samband med det ett VMA, som dock aldrig skickades ut.

– Vi kontaktades av räddningstjänsten och förberedde oss genom att skapa ett utkast. Men det avblåstes eftersom bedömningen gjordes att det inte var tillräckligt allvarligt för ett VMA, säger Mårten Randberg och fortsätter:

– Av någon, för oss ännu okänd, anledning så publicerades nu det materialet. Varför vårt digitala verktyg fick för sig att skicka ut det vet jag inte. Det är något som vi måste kika vidare på under dagen.

Enligt Mårten Randberg har VMA-verktyget aldrig tidigare plockat upp gammalt material på det sättet.

Hur ser ni på det inträffade?

– Det är väldigt allvarligt om det går ut VMA-information som inte stämmer. Det får inte ske kort och gott.

Mårten Randberg, chef för trafikredaktionen.
Mårten Randberg, chef för trafikredaktionen. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio

Artikeltaggar

NyheterSäffleSveriges RadioVMA

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.