Hoppa till huvudinnehållet

Sverker Hynell fyller 90: ”Vi håller koll på Åmål”

Publicerad:
Sverker Hynell, tillsammans med hustrun Stina när de uppvaktade barnbarnet Melker Hynell i Hyssna, på hans studentexamen.
Sverker Hynell, tillsammans med hustrun Stina när de uppvaktade barnbarnet Melker Hynell i Hyssna, på hans studentexamen. Foto: Privat

Åmåls förre kommunchef Sverker Hynell fyller 90 år på fredag. Han bor numera i Hajom i Västergötland.

– Vi följer vad som händer i Åmål, hälsar jubilaren och hans hustru Stina.

Efter många år som kommunens högste tjänsteman och flera år som pensionär, valde Sverker Hynell och hans hustru Stina att bosätta sig i Hajom i Marks kommun – i närheten av två av sina barn med familjer.

– Vi trivs bra här. Jag läser en hel del och så hjälper jag till ute ibland, även om det är Stina som mest har hand om trädgården, säger Sverker Hynell.

På fredagen fyller han 90 och på lördagen kommer släkten på besök för ett kalas.

Högste tjänsteman

Sverker Hynell förkommer förstås flitigt i PD:s arkiv. Under en lång följd av år var han högste tjänsteman i Åmåls kommun.

Efter studier i Uppsala och tingstjänstgöring i Gävle kom Karlstadsfödde Sverker Hynell med familj till Åmål, där han fått en tjänst på kommunen som juridiskt ombud. Därefter var han statsombudsman, kanslichef, kommundirektör och kommunchef. Från mitten av 1960-talet till slutet av 1990-talet.

– Det var olika titlar men ungefär samma arbetsuppgifter, säger Sverker Hynell.

Vigde par

Förutom jobbet som kommunchef hade Sverker Hynell flera framträdande förtroendeuppdrag i Åmål. Han var begravningsombud, överförmyndare, och vigselförrättare. Vid sidan av drev han eget företag, Hynells juridiska byrå, och hjälpte bland annat till vid bouppteckningar och arvskiften.

I Åmål slog sig familjen ned på Mörtebol 1965. Vilket oundvikligen ledde till att Sverker Hynell 1970 blev ordförande i Dalslands Travsällskap.

Sverker Hynell, mångårig kommunchef i Åmål, återvänder gärna till staden för ett besök.
Sverker Hynell, mångårig kommunchef i Åmål, återvänder gärna till staden för ett besök. Foto: Per Carlsson

Under många år jobbade han ideellt för travsällskapet men 2002 tvingades han kliva av skutan eftersom han då föll för 70-årsstrecket. Då hade han lett utvecklingen av Mörtebol till en modern travbana.

– Jag gillade att jobba med organisationen runt travet. Det hände en hel del under den perioden, när V75 kom och travet blev riktigt stort, minns Sverker Hynell.

Föreslog sammanslagning

Men det är som slitstark kommunaltjänsteman de flesta Åmålsbor minns honom. Som varande stadsombudsman skötte Sverker Hynell till exempel enmansutredningen som 1968 föreslog att Åmåls stad skulle inkorporera Tössbo kommun den 1 januari 1971.

– Men det var inga konstigheter. Alla var överens, säger Sverker Hynell.

– Annars sysslade jag väldigt mycket med industrietableringar, att få företag att komma till Åmål. När Nordiska Kardan kom till Åmål från Stockholm var jag behjälplig med utredningen kring det. Även när Sem flyttade till gärdet vid Nygård och växte rejält.

Sverker Hynell fick också Dalslandsmedaljen 1995, för sina stora insatser för landskapet.

Under många år, efter tiden på Mörtebol, bodde familjen i Fröskog, i Flåtungebyn på gården Tempelhagen. Där trivdes paret Hynell och bodde kvar i rätt många år, innan flytten till Västergötland 2003, för snart 20 år sedan.

Håller koll

Från sin horisont i Hajom hänger ändå Sverker Hynell med en hel del i vad som skrivs om Åmål, om sparkade kommunchefer och annat.

– Visst har vi lite koll på Åmål. Min fru har kompisar kvar som hon håller kontakten med och själv hänger jag med på vad som händer. Åmål är en väldigt angenäm stad. Det tycker vi båda två. Vi hoppas snart kunna komma tillbaka, säger Sverker Hynell.

Sverker Hynell fotograferad på biblioteket i Åmål 1983.
Sverker Hynell fotograferad på biblioteket i Åmål 1983. Foto: Eva Tranefeldt

På tal om aktualiteter. Det här stod att läsa i PD i september 1994: ”Kriminalvårdsstyrelsen skall bygga en ny västsvensk, sluten fångvårdsanstalt med plats för 250 interner. Politikerna i Åmål vill att anstalten skall byggas i närheten av stan.

– Det kommer att ge 180 arbetstillfällen, säger kommundirektör Sverker Hynell.

Han har fått i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att utreda och bevaka Åmåls möjligheter att få anstalten placerad i Åmål. I dag besöker Hynell regiondirektören för kriminalvården i västra Sverige.”

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunFödelsedagar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.