Färre covidprover ska tas: Vårdpersonal och elever hör till de prioriterade

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Förra vecka togs i Västra Götalandsregionen 107 945 PCR-prover för att påvisa covid-19-infektion. Det är den högsta veckosiffran hittills under pandemin.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Covidprovtagningen dras ned och färre prover ska tas, för att få ner svarstiderna för prioriterade grupper.
Efter att Folkhälsomyndigheten ändrat rekommendationerna, inför Västra Götalandsregionerna de nya riktlinjerna med omedelbar verkan.

Smittspridningen är stor och därmed är belastningen på provtagningen för covid-19 stor i hela landet. Svarstiderna har blivit långa och Folkhälsomyndigheten beslutade därför på torsdagen, att ändra rekommendationerna för vilka som ska provtas. Resurserna behöver koncentreras till prioriterade grupper.

Västra Götalandsregionen har beslutat att den nya rekommendationen ska gälla med omedelbar verkan i regionen. Det betyder att personer som inte behöver vara fysiskt på plats på sitt arbete inte längre behöver testa sig mot covid-19.

Det här gäller nu, från den 20 januari

Provtagning för covid-19 rekommenderas:

• Vid medicinska behov efter läkares bedömning

• För personal inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg

• För personer med symtom som inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Detta innefattar elever i grund- och gymnasieskola eller motsvarande skolformer.

Bedömningen är att andra grupper kan avstå provtagningen. Detta för att prioritera att få ned svarstiderna.

Däremot bör personer med symtom vara noggranna med att stanna hemma under sjukdomsperioden och undvika nära kontakter utanför hushållet, även om de inte bekräftats ha covid-19.

Västra Götalandsregionen skriver att personer som har symtom och som testat positivt i ett självtest/antigentest för covid-19, inte längre behöver följa upp det med ett PCR-test. De ska betrakta sig som smittade med covid-19. Ett negativt självtest/antigentest är däremot ingen garanti för att personen inte är smittad.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.