Min redaktionskollega Andreas Dagström skildrar i sin debutbok Åmåls arkitektonisa framväxt under 1900-talet. Med boken ger han 15 anledningar till varför Dalslands enda stad ser ut som den gör och inte som den borde.
Som alla andra har jag förstås någon gång googlat på mig själv och under en post faktiskt hittat det här: ”Ove Rydh, författare 1965 –”.
Nåja. Det sägs att man inte blir författare förrän man skrivit minst två böcker och där är jag inte ännu. Men eftersom jag själv fuskat något lite i bokbranschen så vet jag vilket enormt researcharbete som ligger bakom Andreas Dagströms bok.
Det är en rejäl pjäs på 300 sidor med hårda pärmar, späckad med fakta, bilder, skisser och ritningar. Bengtsforsbördige Dagström har lärt mig massor om Åmål som jag inte visste tidigare.
Andreas Dagström gör också upp räkningen med politikerna under den rivningsvåg som rådde i samhället under 1950- och 60-talen och är inte rädd för att dra egna slutsatser.
Eftervärldens dom har fallit hård över de makthavare (inte bara politiker) runt om i Sverige som låg bakom rivningar av pittoreska träkåkar i centrala delar av våra städer. Kanske ändå lite orättvist. Det handlade ju trots allt också om en ambition om att ge människor drägligare levnadsvillkor.
Ändå var det inte som värst i Åmål där träbebyggelsen runt Plantaget finns bevarad. Anledningen därtill är en av sakerna som tas upp i boken.
Och betänk att i Säffle var det ännu värre.
Zlatan Ibrahimovics miljonbygge i Årefjället har varit ett av de mest klickade husen på Hemnet under hösten. Till slut var det Sebastian Karlsson från Säffle som köpte huset av Zlatan och Helena Seger – tillsammans med två kompisar.
– De ville ha en takkrona som ingick i köpet, så då bytte vi den mot en signerad matchtröja. Det gick de med på, säger Säffle-Karlsson till Östersunds-Posten.
Avdelning svindlande tidsperspektiv: När Evert Taube föddes levde fortfarande Sitting Bull – när han dog hade Abba precis sjungit in ”Dancing Queen”.
Karlbergsgymnasiets vaktmästarlegendar Sture Östlind har fått ett eget litet torg inne på skolan uppkallat efter sig: Stureplan, så klart.
Idén kom från förre PD-medarbetaren Jan Lorentsson (så klart med rötterna i Göteborg och därtill gaisare). Karlbergsledningen hakade på.
– Sture Östlind är verkligen Karlberg. Vilken klippa, skriver rektor Joakim Axelsson i sin hyllning på sociala medier.