Hoppa till huvudinnehållet

Nytt uppdrag för unge Åmålstränaren – klar för division 1-klubb

Publicerad:
Åmålsbördige Emil Alexandersson tar över som tränare i division 1-laget Qviding BK i Göteborg.
Åmålsbördige Emil Alexandersson tar över som tränare i division 1-laget Qviding BK i Göteborg. Foto: Qviding FIF

Åmålskillen Emil Alexandersson tar nya kliv i sin tränarkarriär. 30-åringen har skrivit på som huvudtränare för plantskolan Qviding FIF, i Göteborg.

– Jag hoppas på en rolig säsong, säger Emil Alexandersson.

Qviding FIF laddar för sin tredje raka säsong i division 1 södra. Och de gör det med Åmålskillen Emil Alexandersson på tränarbänken.

– Jag var på lite möten med klubben under senhösten, förutsättningslöst till att börja med. De ville se hur jag tänkte och jag ville höra deras tankar och det matchade bra. De ville ha in en tränare som har jobbat mycket med utbildning, säger Emil Alexandersson.

Från BK Häcken

Just den biten, att utbilda spelare, ligger Emil Alexandersson varmt om hjärtat. Bortsett från ett par säsonger som huvudtränare i division 2-klubben Torslanda IK har de senaste åren vigts åt tränaruppdrag i BK Häckens akademi. Därifrån har han samlat på sig viktiga erfarenheter som han tar med sig till Qviding.

– Qviding har ju blivit något av en plantskola. Målsättningen är att bli Göteborgs Brommapojkarna.

Patrik Wåhlemark, som nyligen skrev på för nederländska Feyenoord efter en succésäsong i BK Häcken och Julius Lindberg i Gais är några av talangerna som fått sin fostran i Qviding.

Ungt och talangfullt

Även årets trupp, som består av runt 20 spelare i nuläget, är ung och talangfull.

– Förra veckan var äldsta killen på träningen född 1998. Men vi har ett gäng 23–24-åringar som ändå är rutinerade och har ett gäng år i division 1.

Klubben har några turbulenta år bakom sig. 2017, då laget låg i division 1, tvångsdegraderades Qviding ner i division 3 på grund av den dåliga ekonomin. Sedan har de raskt klättrat genom seriesystemen igen. 2019 tog klubben klivet upp i division 1 efter att ha gått rakt igenom division 2.

Höll tummarna

I år slutade klubben på en åttondeplats. Serien var jämn och Qviding spelade länge med ett nedflyttningshot över sig.

– Jag var i kontakt med dem redan under hösten och höll tummarna för att det skulle lösa sig, säger Emil Alexandersson.

Det var inte helt givet att han skulle ta sig an något tränaruppdrag i år. Emil Alexandersson har börjat plugga till idrottslärare och hade tänkt att ta en paus från fotbollen.

– Om jag skulle hoppa på fotbollen igen skulle det vara något som var inspirerande.

Vad har du fått för intryck av klubben så här långt?

– En jättebra, ambitiös klubb. Ekonomin är inte den bästa men de försöker bedriva en bra verksamhet och gör det bästa av situationen.

Är det tufft att vara en lillebrorsklubb i en stor fotbollsstad som Göteborg?

– Nej, det tycker jag inte. I och med min bakgrund i Häcken så får vi en bra relation med dem. Qviding har inte haft problem med att de större klubbarna kommer hit och snor de bästa 15-åringarna, utan de har fått spela kvar här. Istället är det ofta unga spelare som inte får kontrakt med de större klubbarna som kommer hit.

Har klubben några tydliga resultatmål i år?

– De tycker att division 1 är ett bra skyltfönster. Det är ingen som står med kniven mot strupen och säger att det är en topp-fem-placering som gäller. Sedan vill ju jag personligen komma så högt upp som möjligt. Jag hoppas att det ska bli en rolig säsong där vi spelar en underhållande fotboll.

Med flera klassiska klubbar med högre ambitioner i serien, som degraderade Gais, Åtvidabergs FF och Falkenbergs FF, tror Emil Alexandersson på en tuff serie i år.

– Gais lär ju vilja tillbaka till Superettan direkt.

Qvidings seriepremiär sker den 3 april, hemma mot BK Olympic.

Artikeltaggar

FotbollGöteborg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.