Pandemin knäckte Marielles kök & Café: ”Har kämpat länge”

Publicerad:
Marielle Thorin stänger sitt kafé. Foto: Liselotte Lans

Det är med sorgsen röst som kaféägaren Marielle Thorin i Åmål konstaterar att pandemin förstört hennes verksamhet. Om en vecka stänger hon dörren till kaféet på Torggatan.

– Det är jättetråkigt, säger Marielle Thorin. Jag har kämpat länge, men för min egen skull och för mina fyra barns skull så är det inte hållbart längre ekonomiskt. Hade jag vetat att pandemin verkligen är över nu i vår så kanske... men jag vågar inte tro på något sånt.

Hon startade sitt företag med catering för tio år sedan i sitt hem. Där byggdes ett kök, godkänt för att användas professionellt, och hon har bakat tårtor och smörgåstårtor till både kalas och begravningar. Att baka är något som Marielle Thorin i stort sett har hållit på med sedan hon var en liten flicka.

2018 bestämde hon sig för att öppna kafé, Marielles kök & café, och gjorde i ordning en lokal på Lunnegatan. Men bara något år senare flyttade hon verksamheten till den nuvarande adressen på Torggatan, där Bergers tidigare har funnits. En lokal med lite mer centralt läge.

Stöttande stammisar

Marielle Thorin har serverat både luncher och bakverk och tagit emot beställningar. Ett tufft jobb för en ensamföretagare.

– Jag har haft hjälp av min mamma, berättar hon. Och ibland också av mina fantastiska stamkunder som stöttat mig och till och med sprungit ut och handlat när jag saknat något.

Marielle säger att hon trivts väldigt bra med sina kunder, men tiden med pandemin blev allt kämpigare.

– Ja, det började ju så himla bra i den nya lokalen, säger hon. Sedan var det som att trycka på en knapp när pandemin startade....

Firar tioårsjubileum

Beställningarna minskade, folk vågade inte och vågar fortfarande inte ha stora kalas eller stora begravningar. Allt i en blandning av rädsla, respekt och restriktioner.

Men Marielle Thorin ser ändå ljust på framtiden och fick precis beskedet att hon fått ett jobb hon sökt, i Karlstad. Och hon är också noga med att betona att hon inte ”stänger dörrar”, även om hon rent konkret stänger dörren på Torggatan.

– Jag kanske dyker upp i en annan konstellation längre fram, avslutar hon. Vi får se vad det blir. Nu hoppas jag att någon annan vill ta över kaféet, men innan jag tackar för mig så kör jag öppet nästa vecka också. Då kommer jag ha lite olika erbjudanden - också för att jag firar tio år med mitt företag.

Snart stänger Marielles kök & café.
Snart stänger Marielles kök & café. Foto: Elin Johansson

Artikeltaggar

ÅmålCoronavirusetKaféerMarielle ThorinNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare