Hoppa till huvudinnehållet

Stopp för smittspårning och gurgeltest i skolan

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmåls skolor pausar smittspårningen.
Åmåls skolor pausar smittspårningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittskyddsåtgärderna i Åmåls skolor har på vissa punkter ändrats efter beslut av förvaltningen. Bland annat kommer det inte göras någon smittspårning eller tas gurgelprov bland elever under kommande veckor.

Det var på fredagen, efter extrainsatt möte med Smittskydd skola i Västra Götaland, som åtgärdslistan uppdaterades. Orsaken till ändringen är Folkhälsomyndighetens nya direktiv kring exempelvis familjekarantän och provtagning.

Den fjärde smittspridningsvågen väntas öka ytterligare under kommande veckor och barn- och utbildningsförvaltningen i Åmål har beslutat att pausa smittspårningen och att åtminstone tillfälligt upphöra med gurgeltester på skolor.

Utgångspunkten är att alla sjuka barn och skolelever ska vara hemma. Förskolorna tar emot friska barn, så länge det finns personal. I grundskolan råder skolplikt, medan gymnasieskolor däremot kan organisera sig annorlunda, eftersom gymnasiet inte faller under skolplikten.

Fortfarande karantän

Familjekarantän gäller fortfarande för barn och skolelever. Elever som har symptom ska prioriteras i provtagning, som vårdcentralen ansvarar för.

Riktlinjerna för skolorna är att de i möjligaste mån ska organiseras så att:

Avstånd kan hållas i alla sammanhang där det är möjligt.

Så stor del av verksamheten som möjligt bedrivs utomhus.

Alla tvättar och spritar händerna ofta och noggrant.

Möten och samtal hålls utomhus eller digitalt.

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenCoronavirusetFolkhälsomyndighetenSkola och utbildningÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.