Hoppa till huvudinnehållet

Filmrecension: Dags att överväga det blå pillret?

Publicerad:
Keanu Reeves och Carrie-Ann Moss är tillbaka i "The Matrix ressurections".
Keanu Reeves och Carrie-Ann Moss är tillbaka i "The Matrix ressurections". Foto: Foto: SF Studio

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det börjar riktigt bra i den återuppväckta Matrix-världen. Mötet med de numera medelålders Neo och Trinity är fint. Men ganska snart önskar man sig ett blått piller för att slippa ifrån den trista "verkligheten".

I en tid då "red pill", det röda pillret, har kidnappats av den misogyna alt right-högern känns det smått surrealistiskt att Mr Andersson, Keanu Reeves ikoniska rollfigur, flera gånger om erbjuds just ett vackert glänsande rött piller i den här "Matrix"-uppföljaren.

Antingen vill skaparen Lana Wachowski (som regisserade originalet tillsammans med sin syster Lili Wachowski) helt enkelt ta tillbaka sitt röda piller från konspirationsteoriextremisterna. Eller så hoppas hon (för mycket) på den här filmens vidareutveckling av det binära valfrihetstemat, som Matrix-myten vilar på.

Men vi kan börja med de goda nyheterna.

Roligt och skamlöst

Den första timmen av "The Matrix ressurections" är riktigt kul. Det visar sig att Mr Andersson (Keanu Reeves) är en dataspelsutvecklare med psykisk ohälsa. Inte död alltså. Som man hade kunnat tro efter den ursprungliga trilogin.

Även om Andersson har en känsla av att livet snurrar som i en loop, träna-jobba-dricka kaffe, så går det i alla fall bra på jobbet. Spelet som gjort honom och hans chef förmögna, "The Matrix", ska få en uppföljare.

För "det vill ägarbolaget Warner bros" (som ju händelsevis finns på riktigt och står bakom "Matrix"-filmerna, inklusive den här uppföljaren). Blink, blink. BLINK.

Jo, det är förstås helt skamlöst att driva med sin egen uppföljar-fantasilöshet på det här sättet men det går inte att värja sig, det är roligt gjort.

På fiket Simulatte kan man få sig en deja vu till kaffet.
På fiket Simulatte kan man få sig en deja vu till kaffet. Foto: SF Studios

Det är också överraskande mysigt att återigen få möta Neo och Trinity (Carrie-Ann Moss). Nu med lite rynkor och gråa hårstrån. Till skillnad från i "Sex and the city"-uppföljaren "And just like that" känns återbesöket respektfullt och fint gjort med medelålderns melankoli fint invävd i handlingen.

Sedan ballar det ur och som vanligt får man sitta och klia sig i hjärnan för att fatta alla metafysiska svängar.

Blir en loop

Någon riktigt spännande åh fan-twist kommer dock aldrig, även om det går att misstänka att Lana Wachowski är ute efter att utmana just det binära begreppet, vi/dom, fritt val/ödet, röda pillret/blåa pillret.

Till slut fastnar filmen i loopen: mindfuck-nostalgimys-skjutfest. Efter två timmar börjar man skruva på sig.

Framför allt är det deppigt att konstatera att den där "verkligheten" som de frigjorda människorna bor i fortfarande skildras som så fruktansvärt deppig att det är genuint förvånande att det inte säljs blå piller i storpack där.

Miranda Sigander/TT

Fakta: The matrix ressurections

Genre: Action-sci-fi

Visas: På Saga-bion i Åmål onsdag 26 januari.

I rollerna: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Jessica Henwick med flera

Regi: Lana Wachowski

Speltid: 2 timmar 27 minuter

Åldersgräns: 11 år

Artikeltaggar

FilmRecensionSaga Bioförening ÅmålSagabiografen Åmål