Från godisfabrik och pingisguld till vinylsamlare med butik

Publicerad:
Eddie Meduza har nått kultstatus bland många ungdomar finns med i Markku Tapani Eiras samling. Foto: Roger Pettersson

För ett par månader sedan öppnade Markku Tapani Eira och hans fru Ann-Lis Eira skivförsäljning i retrobutiken SJ-stugans vinyl i Åmål.

Han har samlat på vinylskivor och prylar från 1950-talet hela livet.

– Vi öppnar inte för att tjäna pengar, utan vi har ett genuint samlarintresse och byter, säljer och köper mer för nöjes skull, säger Markku Tapani Eira.

För något år sedan blev köpet av den gamla SJ-stugan klart. Markku Tapani Eira har kvar sin gård i Ärtemark där han samlat på sig mycket genom åren. Nu kan han och hans fru Ann-Lis Eira visa upp samlingen i nya skivbutiken SJ-stugans vinyl.

– Jag har samlat på 50-talssaker och vinylskivor hela livet. Mest stolt är jag över samlingen av Elvis fem första stenkakor med ”gul Sun” från musikproducenten Sun Records. Den första av skivorna släpptes 1954, säger Markku Tapani Eira.

SJ-stugans vinyl erbjuder ett brett sortiment av vinylskivor. Allt från lokala band som Saints och Stig-Arnes till Eddie Meduza och Sven-Ingvars. Men i det stora utbudet dominerar skivor med rockabilly och dansband.

Bygger garage

Ett annat av Markkus stora intressen är amerikanare och han och hans fru har varsin Cadillac. De har gjutit fundamentet till ett stort garage intill SJ-stugan, som ska kunna rymma fem amerikanare, och garagebygget ska bli klart under vårkanten.

Klas Dannäs går igenom butikens sortiment i jakten på tidiga van Morrison-skivor.
Klas Dannäs går igenom butikens sortiment i jakten på tidiga van Morrison-skivor. Foto: Roger Pettersson

– Just nu har vi bara varsin Cadillac, men snart finns det plats för fler, säger Markku leende.

Tidigare har han ägt sex amerikanare samtidigt.

Markku Tapani Eira klargör direkt att SJ-stugans vinyl inte är som en vanlig vinstdrivande affär. I första hand är det samlarintresset och att komma i kontakt med andra och att kunna byta skivor som lockar.

– Jag är pensionär sedan ett par år tillbaka då jag sålde min andel i Dals Konfektyr, godisfabriken i Bengtsfors, där jag stannade i över 40 år, först som anställd och senare som delägare, säger Markku Tapani Eira.

Bordtennisframgångar

Under 1990-talet och i början av 2000-talet var Markku Tapani Eira med och byggde upp Ärtemark IF:s storhet inom bordtennisen. Den lilla orten blev rikskänd för sina framgångar med dubbla SM-guld för damlaget, som värvade högklassiga kinesiskor, och ett brons för herrlaget.

Kunderna droppade på onsdagen in i strid ström hos SJ-stugans vinyl.
Kunderna droppade på onsdagen in i strid ström hos SJ-stugans vinyl. Foto: Roger Pettersson

– Det var jag och Kent-Erik Gustafsson som drog igång det hela. Han kunde det mesta om sporten och jag skötte ekonomin. Det var en ganska stor affär med stora sponsorer på den tiden och under storhetsåren nådde vi en och en halv miljon i omsättning, minns Markku Tapani Eira.

En av besökarna i SJ-stugans vinyl den här dagen är Klas Dannäs som kikar igenom skivsamlingen.

– Jag är på jakt efter tidiga van Morrison bland annat, säger han.

På frågan om vad som är speciellt med vinyl svarar Klas Dannäs att det är ljudbilden och nostalgikänslan. Allt medan butiken fylls med ytterligare fyra nyfikna kunder.

– Intresset för vinyl har ökat de senaste åren. I början av 2000-talet kunde man köpa hela samlingar för i princip noll och ingenting, men som kan vara värda en hel del nu, säger Markku Tapani Eira.

Markku Tapani Eira har tillsammans med sin fru Ann-Lis Eira nyligen öppnat en skivbutik, specialiserad på vinylskivor, i gamla SJ-stugan i Åmål.
Markku Tapani Eira har tillsammans med sin fru Ann-Lis Eira nyligen öppnat en skivbutik, specialiserad på vinylskivor, i gamla SJ-stugan i Åmål. Foto: Roger Pettersson
Samlaren Markku Tapani Eira samlar inte enbart på vinylskivor. Allt av 1950-talsstuk är av stort intresse. På väggarna syns också flera lokala band.
Samlaren Markku Tapani Eira samlar inte enbart på vinylskivor. Allt av 1950-talsstuk är av stort intresse. På väggarna syns också flera lokala band. Foto: Roger Pettersson
Butiken rymmer många backar fyllda med vinylskivor, alla väl sorterade. Kunden Klas Dannäs inventerar sortimentet.
Butiken rymmer många backar fyllda med vinylskivor, alla väl sorterade. Kunden Klas Dannäs inventerar sortimentet. Foto: Roger Pettersson
Markku Tapani Eira har lagt grunden till vad som ska bli ett stort garage i anslutning till SJ-stugan.
Markku Tapani Eira har lagt grunden till vad som ska bli ett stort garage i anslutning till SJ-stugan. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålHandelMusikVinyl

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare