”Fucking Åmål” sätts upp på statsoperan i Hamburg

Publicerad:
Karaktären Elin spelas av Larissa Wäspy medan Agnes spelas av Kady Evanyshyn. Foto: Staatsoper Hamburg

Kultfilmsklassikern ”Fucking Åmål” får nytt liv – i Tyskland. I fredags hade operan ”Fucking Åmål – Unser kleines scheißkaff” premiär på statsoperan i Hamburg.

– Berättelsen i ”Fucking Åmål” är fortfarande viktig för unga, säger operans dramaturg Johannes Blum.

Lukas Moodysons stora genombrottsfilm ”Fucking Åmål” fortsätter att inspirera. En ungdomsopera, baserad på filmen, sätts just nu upp på statsoperan i Hamburg, Staatsoper Hamburg.

”Ich liebe Elin”, sjunger karaktären Agnes, sittandes i sin säng med sina pastellfärgade kläder, i en av operans trailrar som nyligen släpptes.

Operans tyska orginaltitel är ”Fucking Åmål – Unser kleines scheißkaff”, vilket kan översättas till ”Fucking Åmål – vårt lilla skitställe”

Operan är skriven av kompositören Samuel Penderbayne och regisseras av Alexander Riemenschneider.

– Jag ville få in unga människor till operan, men också få med unga i själva operan. Då tänkte jag att måste ha rätt material och efter att ha sett filmen kände jag omedelbart att det stämde helt och hållet med det jag ville ha, säger Samuel Penderbayne i operans trailer.

Enligt operans dramaturg Johannes Blum är ”Fucking Åmål” och Lukas Moodyssons andra filmer ”Lilja 4-ever” och ”Tillsammans” välkända i Tyskland, åtminstone bland filmfantaster och folk i kultursvängen.

– ”Tillsammans” sattes upp på flera scener på teatrar runt om i Tyskland, skriver han i ett mail.

”Fucking Åmål”-produktionen är ett samarbete mellan ungdomskören The Young Class X och ungdomsorkestern Felix Mendelssohn Jugendorchester, som tidigare även gjort en specialversion, för unga lyssnare, av Mozarts ”Zauberflöte”.

– Det var en fin produktion så vi letade efter en annan story som vi kunde göra tillsammans. För mig var det tydligt att berättelsen i ”Fucking Åmål” fortfarande är viktig för unga, liksom den var i slutet av 90-talet.

Varför valde ni att göra Fucking Åmål i en operakontext?

– Jag tror att det finns ett stort behov av teater, opera och konst som rör unga personer, speciellt i den svåra åldern mellan 13 och 18 år, där man försöker hitta sin plats i en grupp.

– Musik har kraft att framkalla känslor och kan bli som en spegel för de unga lyssnarnas inre. Och, vad som är viktigt i det här fallet, är att teatern framförs av unga och för unga. Då blir möjligheten att de unga kan identifiera sig själva mycket större.

Föreställningen hade premiär i fredags. Totalt är sju föreställningar inplanerade.

Jodå, den klassiska toalettscenen på skolan är med även i operan.
Jodå, den klassiska toalettscenen på skolan är med även i operan. Foto: Staatsoper Hamburg
”Johan” och resten av moppegänget i den tyska versionen.
”Johan” och resten av moppegänget i den tyska versionen. Foto: Staatsoper Hamburg
Rebecca Liljeberg och Alexandra Dahlström spelade huvudrollerna i i Lukas Moodyssons "Fucking Åmål" som hade premiär 1998. Nu sätts en operaversion av filmen upp på statsoperan i Hamburg.
Rebecca Liljeberg och Alexandra Dahlström spelade huvudrollerna i i Lukas Moodyssons "Fucking Åmål" som hade premiär 1998. Nu sätts en operaversion av filmen upp på statsoperan i Hamburg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Artikeltaggar

Fucking ÅmålHamburgMusikTeater

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare