Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Så kan vi stoppa skuggsamhället

Publicerad:
Bland Moderaternas förslag finns att göra det olagligt att ekonomiskt stötta personer som vistas illegalt i landet och en nationell folkräkning.
Bland Moderaternas förslag finns att göra det olagligt att ekonomiskt stötta personer som vistas illegalt i landet och en nationell folkräkning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att en efterlyst person utan uppehållstillstånd påträffats vid Magdalena Anderssons bostad för att utföra en tjänst, sätter fokus på det framväxande skuggsamhället.

Den senaste officiella siffran pekar på att upp mot 50 000 personer vistas här illegalt. Siffran är minst fyra år gammal och poliser tror att det snarare handlar om det dubbla.

Regeringens oförmåga att ta tag i skuggsamhället drabbar inte minst de personer som lever här utan tillstånd. Vi vet att just de löper en extra hög risk att utnyttjas och utsättas för våld och andra övergrepp. Vi har också sett exempel på allvarliga våldsdåd som utförts av personer som inte borde ha varit här. Det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan år 2017 är det mest kända fallet.

Trots problemen har lite hänt under Socialdemokraternas snart åtta år i regeringsställning. För det är långt ifrån tillräckligt att tillsätta förutsättningslösa utredningar eller att ge nya vaga uppdrag till olika myndigheter.

Nu krävs krafttag för att bekämpa skuggsamhället. Därför vill Moderaterna se bland annat följande åtgärder:

Genomför en nationell folkräkning. Ett stort antal personer bor på andra adresser än de uppger och det finns personer med flera identiteter. En nationell folkräkning skulle komma åt en del av dessa felaktigheter och fastställa vilka som faktiskt bor i Sverige.

Inför boendeskyldighet och fotboja. Moderaterna vill införa en boendeskyldighet vid Migrationsverkets boenden. Vi vill också öppna för användning av fotboja för att säkerställa att personer som ska lämna landet också gör det.

Slopad sekretess och informationsplikt för myndigheter och kommuner. Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas här utan att ha rätt till det.

Stoppa bidrag till personer vid olovlig vistelse. Det finns exempel på kommuner som ger ekonomiskt stöd till personer som befinner sig illegalt i landet. Det vill vi moderater förbjuda i lag.

Tvångstestning av dem som ska utvisas. Grovt kriminella kan i praktiken skjuta upp sin utvisning genom att vägra covidtest när utvisningen ska verkställas. Trots att Moderaterna samlat en riksdagsmajoritet för en lagändring har regeringen inte agerat.

Villkora biståndet. Sverige bör ställa krav på länder som tar emot svenskt bistånd att samarbeta vid återtagande av sina medborgare, annars dras biståndet in eller minskas.

Regeringen säger att den vill återta kontrollen över välfärden. Moderaterna vill återta kontrollen över Sverige. Vi vill få ordning på Sverige.

Maria Malmer Stenergard (M)

migrationspolitisk talesperson

Ann-Sofie Alm (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

Artikeltaggar

Ann-Sofie AlmDalslandInsändareJohan HultbergMaria Malmer StenergardMigrationsverketModeraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.