Hoppa till huvudinnehållet

Åmålskompositör tar del av miljonstipendium: ”Alltid roligt att få”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmålsbördige Christofer Elgh har fått stipendium av musikerorganisationen Stim.
Åmålsbördige Christofer Elgh har fått stipendium av musikerorganisationen Stim.

Som en av 143 låtskrivare, kompositörer och textförfattare får Christofer Elgh från Åmål ta del av 2021 års Stimstipendium. Totalpotten uppgår till fyra miljoner kronor.

Tonsättare är en lämplig benämning för Christofer Elgh, född 1969, som studerat musik i så väl Stockholm och Malmö som Ingesund. Bland lärarna finns många respekterade och etablerade kompositörer. Själv har Christofer Elgh skapat ett 80-tal verk, däribland innovativa operor, orskesterstycken, elektronisk musik och musik för dansföreställningar, samt teater- och filmprojekt.

Christofer Elgh är en av 2021 års Stimstipendiater. Målet med stipendiet är att stärka det svenska musiklivet och ge förutsättningar för en stor musikalisk mångfald och återväxt. Totalpotten är uppdelad i belopp om 10 000 kronor, 25 000 kronor och 50 000 kronor.

– Det är nog tredje gången jag får stipendium av Stim. Jag söker pengar kontinuerligt och senast jag fick var nog 2017, säger Christofer Elgh och tillägger:

– Det är alltid roligt att få stipendium. De fungerar som verksamhetsbidrag, sedan får jag beställningar på verk. Bland annat håller jag på med ljudinstallation till sommarens Bokdagar i Dalsland. Då kommer jag arbeta ihop med en konstellation och en poet.

Bland övriga mottagare märks Jason Diakité, alias Timbuktu, Merit Hemmingson och Rigmor Gustafsson.

Sammantaget var det 2 171 musikskapare som ansökte om stipendium. Ansökningarna består av arbetsprov, vilka bedöms av en kommitté.

Stipendierna delades ut den 9 december i Stockholm, där Christofer Elgh numera bor och verkar som lärare på musikhögskolan.

Men banden till hemkommunen lever och frodas:

– Jag har en idé om att gå med i Not Quite och bygga upp en ny musikscen i Fengersfors, dit vi kan få europeiska konstellationer av olika slag.

Artikeltaggar

Christofer ElghMusikStimStipendierÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.