Hoppa till huvudinnehållet

Dansgeniet kommer till Säffle

Publicerad:
Kenneth Kvarnström, koreograf, repeterar på Riksteatern i Hallunda inför föreställningen ”Pianotopografier” som har premiär under våren 2021.
Kenneth Kvarnström, koreograf, repeterar på Riksteatern i Hallunda inför föreställningen ”Pianotopografier” som har premiär under våren 2021. Foto: Banfa Jawla

På torsdag kommer en av Nordens främsta koreografer till Medis. Kenneth Kvarnström är ute på Riksteaterturné med sin nya dansföreställning Pianotopografier, och Säffle utgör alltså ett av de 15 turnéstoppen som ska göras under våren.

Det är Säffle Teaterförening som i samarbete med Region Värmland arrangerat evenemanget, och enligt programmet ska det bjudas på en dansupplevelse utöver det vanliga. Dansföreställningen, eller dansverket om man så vill, är nämligen en slags kombination av dans, bildkonst samt pianomusik av Nils Frahm - en tysk kompositör som är hyllad för sitt sätt att förena piano och elektronisk musik.

För den som inte känner till Kenneth Kvarnström räknas han som en central gestalt för dansen i Sverige då han under flera generationer varit aktiv som koreograf inom flera stora dansinstitutioner som Dansens Hus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Pandemiuppehåll

Nu är han efter ett pandemiuppehåll i farten igen, och trots att han sällan själv brukar synas på scenen kommer han att i viss mån figurera tillsammans med sina fyra handplockade dansare från USA, Sverige, Norge och Finland.

– Det är fyra olikheter som möts, skiljs åt och sammanbinds i nya konstellationer. Tillsammans med Kenneth, som också syns på scen, skapar de ett kollage i upplösning, skriver Riksteatern om föreställningen.

Själv kallar Kvarnström sin skapelse för ”rörelsepoesi”, och vill man ha chansen att se hans omtalade koreografikonst live så gäller det att passa på. Pianotopografier kan nämligen bli det sista dansverket, bortsett från föreställningen ”12 songs” som blivit uppskjuten till nästa år, berättar Kennet Kvarnström för Nyheter 24 i onsdags.

Artikeltaggar

DansNöje/KulturRiksteaternSäffleSäffle Teaterförening

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.