Hoppa till huvudinnehållet

Födelsedag: Tre hjul ger Agnetha frihet

Publicerad:
Träning och att hålla igång kroppen är Agnetha Svanströms stora fritidsintresse. Med hjälp av trehjulingen Framerunner kan hon både träna löpning och rasta hunden på egna villkor, istället för att sitta i rullstol.
Träning och att hålla igång kroppen är Agnetha Svanströms stora fritidsintresse. Med hjälp av trehjulingen Framerunner kan hon både träna löpning och rasta hunden på egna villkor, istället för att sitta i rullstol. Foto: Karin Olsson

I dag tisdag fyller Agnetha Svanström från Åmål 53 år. Hon jobbar halvtid som ekonomiansvarig på Kemax AB som gör pressverktyg. Tidigare hade hon en liknande befattning på familjeföretaget Svanströms verktyg i Åmål.

– Jag håller mig i min egen lilla bubbla under pandemin. Jag jobbar hemifrån och umgås nästan enbart med min man och mina tre vuxna barn, säger Agnetha Svanström.

För Agnetha Svanström förändrades livet när hon hittade sin trehjuliga springstol på nätet. Hon har använt sig av den sedan 2014, då hon med hjälp av den genomförde motionsloppet Hagenrundan samma år.

– Spring Åmål tror jag har tre stycken, men då används de i tävlingssammanhang. För mig har Framerunnern blivit en viktig del av vardagen, säger Agnetha Svanström.

Agnetha Svanström har en funktionsnedsättning med balansproblematik och den springstolen har givit henne mer frihet. Hon använder den dagligen när hon tränar löpning och rastar hunden.

Tjejmilen i New York

– De första orden jag associerar till Framerunnern är frihet på hjul. Jag kan ta mig ut själv och känner mig mer självständig med hjälp av den. Min man brukar säga att den är värd sin vikt i guld, säger Agnetha Svanström.

En dröm var länge att genomföra motsvarande tjejmilen i New York. Det var tänkt att loppet skulle göras i rullstol, men när det blev av 2015 gjorde hon det för egen maskin med hjälp av sin trehjuliga hjälpreda.

– Det var lite överraskande färre deltagare på tjejmilen i New York än i Stockholm. Ungefär 6000 deltagare mot 25000–30000 i Stockholm. Under pandemin har jag genomfört tjejmilen på distans i Säffle när vi har legat på Duse camping med husbilen, säger Agnetha Svanström.

Lever isolerat

Under pandemin har Agnetha Svanström levt isolerat och har inte varit ute i vare sig matbutiker eller andra butiker. Men ändå kunnat handla kläder i Åmål.

– Malin Lundberg på Stilmagazinet höll öppet för mig efter stängningstid och Anki på Elkedjan kom ut till bilen med det jag behövde, så jag känner att de lokala handlarna verkligen har varit bemötande under pandemin.

Födelsedagen firar Agnetha Svanström till helgen med kaffe och tårta tillsammans med sin man och sina tre barn.

Artikeltaggar

ÅmålFödelsedagarHagenrundan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.