Hoppa till huvudinnehållet

Extrapersonal ska stötta vården i Åmål: ”Efterlyser medmänniskor”

Publicerad:
Många visar intresse för att stötta vårdpersonalen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den ansträngda situationen, med fortsatt smittspridning och hög sjukfrånvaro bland vård- och omsorgspersonalen, får kommunen att ta till nya grepp. Nu eftersöks personer som kan rycka in och stötta vårdpersonalen med enklare uppgifter.

– 15 personer har redan hört av sig, säger Grethe Gustavsson, verksamhetschef på stöd och funktion i Åmåls kommun.

Tanken är att den extrainkallade personalen ska frigöra tid för den ordinarie styrkan, så att de kan fokusera på vård- och omsorgsarbetet och jobba nära brukarna.

– Vi efterlyser medmänniskor som kan ge en hjälpande hand i vården. Personer som vill göra en samhällsinsats för vår fantastiska personal, så att de kan fokusera på brukarna, säger Grethe Gustavsson.

Snabba svar

Gensvaret lät inte vänta på sig. Mindre än ett dygn efter att kommunen lagt ut sin förfrågan hade 15 personer anmält sitt intresse.

– Det ramlar in intresseanmälningar hela tiden. Åmålsborna tar verkligen armkrok och visar vilja att hjälpa till.

I första hand är det på äldreboenden och inom LSS som extrastödet kan bli aktuellt. Arbetsuppgifterna kan handla om att plocka i och ur diskmaskinen, fixa fram mackor, spela spel eller gå ut med någon brukare.

Ingen utbildning krävs

Varken erfarenhet eller utbildning krävs för arbetet, men den sökande behöver vara minst 18 år för att vara aktuell för arbetet. Personalen kommer att avlönas som vårdbiträden, enligt Kommunals avtal.

– Eftersom man inte jobbar vårdnära behövs ingen utbildning. Men personen får lite information om hygienrutiner innan de börjar jobba.

Är det aktuellt att kalla in de här personerna omgående?

– Inte just nu, men vi stämmer av i ledningsgruppen varje dag. Det här är för att ha en plan B om vi har mycket frånvaro av olika slag.

Initiativet är välkommet efter en tuff period med hög sjukfrånvaro bland personalen.

– Om jag ska sammanfatta så upplever sig personalen pressad och stressad och det sliter ju klart på all personal. Läget är tufft, skriver Joachim Örtegren, ansvarig för fackförbundet Kommunals Åmålskontor, i ett mejlsvar till tidningen.

Ansträngd helg

Inför den gångna helgen flaggade kommunen för att man riskerade hamna i ett läge där det krävdes prioriteringar inom vård och omsorg. Helgarbetet löste sig till slut, tack vare en hel del övertid bland personalen.

– Den senaste helgen var extra ansträngd. Den personal som är frisk jobbar mycket och en hel del övertid förekommer.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgÅmålLSSVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.